Kursstart 2019-08-19

Mjukvarutestare

Vem är du?

Är du en person som gillar att testa hur saker fungerar? Som mjukvarutestare kvalitetssäkrar du produkter och system innan de marknadsförs. Är du nyfiken, analytisk, nogrann och gillar att förbättra saker – då är det här utbildningen för dig!  Alla tidigare studenter har fått LIA-praktik på relevanta företag, av de som tog examen  2017 hade 8 av 10 redan fått jobb på sin examensdag. Utbildningen är CSN berättigad. Sista ansökningsdag är 15 maj 2018.

Under utbildningen:

Utbildningens fokus mot testning av mobila och webbaserade plattformar gör att du blir konkurrenskraftig inom de områden där stor del av dagens utveckling sker. Du kommer lära dig programmering för att kunna skapa automatiserade tester vilket branschen anser är avgörande för en mjukvarutestare i dagsläget. Vi är en av få skolor idag som erbjuder programmering för testare, vilket gör att du har ett försprång mot andra som utbildar sig inom samma område.  Du kommer lära dig de viktigaste verktygen i branschen som JIRA, Selenium, Cucumber, FitNess, m.m. Då du på ditt arbete kommer arbeta mycket i team är det en viktigt del av utbildningen, du lär dig arbeta i team genom de agila metoderna Scrum och XP men även Kanban. Under utbildningen erbjuder IT-Högskolan en kostnadsfri ISTQB-certifiering, det är som ett körkort för testare och något som branschen värdesätter högt.

Som student på IT-Högskolan tar du del av den etablerade företagspool som är kopplad till utbildningen. Det innebär att du inte behöver ringa runt till företag och själv söka praktikplats, utan du söker via poolen. I företagspoolen finns många av branschens främsta och största företag presenterade, vilket gör att du får en smidig väg in till de roligaste jobben.

Ett axplock ur företagspoolen 2019 kopplat till Mjukvarutestare.

Företagspool Mjukvarutest 2016

Efter utbildningen:

Just nu råder det stor brist på mjukvarutestare i branschen. I och med att du praktiskt kan automatiserad testning, har förståelse för de vanligaste testverktygen i kombination med ett agilt arbetssätt och erhållit ISTQB-certifieringen, besitter du de kunskaper som branschen efterfrågar.

Efter avslutad utbildning kan du jobba som:
• Mjukvarutestare
• Testledare
• Testdesigner
• Kvalitetssäkrare inom kravhantering
• Kravhanterare

 

Mikaela Mjukvarutestare

 

 

Mjukvarutest

Just nu råder det stor brist på mjukvarutestare enligt AMS och deras prognoser på ett, fem och tio års sikt.  Med IT-Högskolans fokus på webb och applikationer blir du konkurrenskraftig på de området där stor del av dagens och morgondagens utveckling sker, mot de mobila och webbaserade plattformarna. Här kommer du få samarbeta med IT-Högskolans andra YH-utbildningar Applikationsutvecklare till iPhone och Android och .NET-utvecklare med att testa olika typer av applikationer i skarpt läge.

Du kommer lära dig hela processen från kravspecifikation till lanserad produkt. I början av utbildningen lär du dig grunderna i programmering och förmågan att kommunicera med kunder och mjukvaruutvecklare på ett effektivt sätt. Nästa steg är att lära dig de olika testverktyg och lära dig att skapa automatiserade tester. Du kommer lära dig att testa större system, mobilapplikationer, webbapplikationer och enklare spel. Allt för att du ska lära dig att hitta buggar och defekter så effektivt som möjligt, företagen vill skapa buggfria produkter och tjänster. Därför utgår utbildningen från branschens behov och krav på kvalitetssäkra dataprogram.

 

 

 

Vad gör en Mjukvarutestare?

En mjukvarutestare testar allt som utvecklas inom IT, det kan vara allt från talsystem i bilar till olika affärsystem och appar. Första steget i en mjukvarutestares uppgifter är att förstå vad som ska göras. Detta yttrar sig ofta i en kravspecifikation från en beställare. Det är därför viktigt att förstå och kunna tolka kravspecifikationen. Nästa steg blir att kunna förutse vad som kan bli problem utifrån den kravspecifikation du tagit del av. Du kommer skapa så kallade testfall då du förutser vad som är de viktigaste funktionerna att testa utifrån kravspecifikationen. När du skapat ditt testfall är det dags för själva testningen. Du behöver välja vilken metod du ska använda samt vilket testverktyg. I testfasen är det viktigt att kunna skapa automatiserade tester och ändamålsenliga tester för att utfallet ska bli så bra som möjligt. Det sista steget blir att kommunicera testresultatet till berörd avdelning. Här kommer din kommunikativa förmåga sättas på prov och din affärsförståelse.

Mjukvarutest1

*förstora genom att klicka på bilden.

Ansök här! Intresseanmälan