Frontend och Backend – Vad är skillnaden?
Vad är egentligen skillnaden mellan Frontend och Backend? Nedan förtydligar vi vad båda begreppen innebär och vilka utbildningar som IT-Högskolan erbjuder för dig som är intresserad av Frontend och Backend.
Vad är Frontend?
Frontend är det du ser och upplever på en webbsida, applikation eller i ett system. De viktigaste redskapen inom Frontend är programmeringsspråken HTML, CSS och JavaScript tillsammans med frontendramverk som exempel React JS och Bootstrap. Programmeringsspråken används för att skapa användarvänliga och välfungerande webblösningar.
Vad är Backend?
Backend är den teknik som ligger bakom en hemsidas funktionalitet. Koden som används inom backend är nödvändig för att mjukvaran ska fungera. Rent konkret kan man säga att Backend aldrig når användarens dator – till skillnad från Frontend. Genom kod styr Backend uträkningar på vad som händer om du exempelvis trycker på en knapp.
Utbildningar inom Backend och Frontend hos IT-högskolan
Vi på IT-Högskolan erbjuder heltäckande utbildningar inom Backend och Frontend. Våra utbildningar genomförs både i Stockholm och Göteborg, med möjlighet till hybridundervisning.
Frontend-utvecklare – Utbildning
I vår Frontend utvecklare utbildning utgår du från programmeringsspråken HTML, CSS och JavaScript för att skapa ett responsivt användargränssnitt som fungerar utan problem. Under utbildningen läggs stort fokus läggs på att skapa specialiserade frontendlösningar för exempelvis mobilen eller öka tillgängligheten på en sajt för funktionshindrade som synfel, med mera. Efter avslutad Frontend utvecklare utbildning börjar du arbeta som junior Frontend utvecklare för att sedan avancera till högre roller.
JavaScript utvecklare – Utbildning
Är du intresserad av att arbeta både med Backend och Frontend? Då borde du gå vår JavaScript vecklare utbildning. Under utbildningen skapar du avancerade funktioner och lösningar på webben med programmeringsspråket JavaScript. Du lär dig programmeringsspråket JavaScript på djupet, och kan skapa fullskaliga webblösningar. På Backend-sidan är det vanligt med lösningar med ex. Node.js. Sedan finns det mängder av ramverk som underlättar utvecklingen av frontend-lösningarna. Idag finns ett stort behov av kompetenta JavaScript tvecklare på marknaden. Genom att gå vår JavaScript utvecklare utbildning får du de färdigheter som krävs för att bli en fullstack utvecklare.
Webbutvecklare
När du läser till webbutvecklare har du ett tydligt fokus på CMS-plattformar som WordPress, Drupal och WooCommerce. Under utbildningen utgår du från ett tema som du laddar ner och sedan skapar de lösning du vill ha på din sajt. Genom teman som tas fram via programmeringsspråket PHP kan du skapa egna teman och plug-ins till hemsidor för att snabbt och snyggt skapa kraftfulla responsiva webblösningar. En hemsida som är skapad med t.ex. WordPress är lätt att själv hantera för en administratör utan djup teknisk kunskap.