Beskrivning

Vad gör en IT-projektledare?

En IT-projektledare, även kallat teknisk projektledare, leder och coachar teamet framåt för att leverera IT-lösningar av hög kvalité. I rollen blir du duktig på samarbeten, helhetstänkandet och vad som skapar nytta för kunden. Vardagen som projektledare inom IT är varierande och ställer olika krav på dig som ledare och person, vilket i sin tur skapar stor möjlighet till personlig utveckling.

 

Vem är du?

Du gillar att driva och leda processer och männisor framåt. Du vill hjälpa ditt team till framgång och se medlemmarna växa och utvecklas inom sin roll i ett team. Du gillar att ha ett helhetsansvar för projekt och både arbeta med detaljer och mer helhetsöverskridande synsätt. IT-Högskolans IT-projektledare ger dig möjligheten att bli motorn i IT-projekt och chansen att vara med och skapa framtidens system.

 

Under utbildningen

Du kommer under ett intensivt första läsår lära dig att självständigt driva, styra och följa upp IT-projekt. Du kommer att få träna som IT-projektledare och Scrum master för ett utvecklingsteam tillsammans med några av IT-Högskolans övriga IT-utbildningar. Du lär dig att skapa hög effektivitet i utvecklingsprocessen och för olika typer av IT-projekt. Du kommer lära dig olika projektmetoder samt möjligheten till en kostnadsfri certifiering som Professional Scrum Master (PSM1). Utöver metoder får

du tillfälle till personlig utveckling, som är en förutsättning för att kunna leda andra och få dem att utvecklas och växa i sina roller. Du lär dig också hur IT-branschen fungerar och hur utvecklingsprocessen fungerar för att kunna skapa tydlighet med utvecklare och övriga tekniska intressenter. Efter första året har du en omfattande LIA-praktik då du får viktiga erfarenheter inför ditt kommande arbetsliv. Efter utbildningen blir du trygg i rollen som IT-projektledare. Du är redo att söka ditt drömjobb.

Efter utbildningen

IT-branschen växer och även behovet att organisera och leda olika typer av IT-projekt både i rollen som projektledare och som Scrum master. Du blir en modern IT-projektledare med gedigna kunskaper, som gör dig unik på arbetsmarknaden. Du kommer kunna omsätta dina kunskaper direkt efter utbildningen och omgående påbörja anställning som IT-projektledare.

Efter utbildningen kan du arbeta som:

  • IT-projektledare: Ansvarar för att planera, genomföra och följa upp IT-projekt, vilket inkluderar att sätta mål, hantera tidplaner och resurser samt säkerställa att projektet levereras enligt kravspecifikation och budget.
  • Scrum Master: Faciliterar och implementerar Scrum-metoden i utvecklingsteam och ser till att arbetet flyter smidigt. Rollen innebär att stödja teamet, lösa hinder och förbättra arbetseffektiviteten.
  • IT-samordnare: Koordinerar och organiserar IT-aktiviteter och processer inom en organisation för att säkerställa att IT-lösningar stöttar verksamhetens mål och fungerar smidigt.

 


För denna utbildning erbjuder vi hybridundervisning.
Klicka på knappen för att läsa mer.

Behörighet IT-projektledare

Det finns tre sätt att bli behörig till utbildningen:

  1. Gymnasieexamen – Grundläggande behörighet + särskild behörighet.
  2. Behörighetsprövning – IT-Högskolan testar dina kunskaper genom ett prov.

 

Klicka här för att se antagningsprocessen

 

1. Gymnasieexamen

Du har grundläggande behörighet från gymnasieskolan eller vuxenutbildningen i kombination med nedan särskilda behörighetskrav.

Grundläggande behörighet
Utbildningen kräver grundläggande behörighet, det har du som har en gymnasieexamen, lär mer om grundläggande behörighet.

Särskild behörighet till IT-Projektledare
Lägsta betyget E/3/G i Engelska 6 (100p) eller motsvarande kunskaper.
Lägsta betyget E/3/G i Matematik 2 (100p) eller motsvarande kunskaper.
Lägsta betyget E/3/G i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2 (100p) eller motsvarande kunskaper.

Saknar du matematikkunskaper?
Förbered dig inför antagningsprovet genom våra preparandkurser som du får tillgång till när du ansöker till någon av våra utbildningar

 

2. Behörighetsprövning – Reel kompetens

Saknar du en formell behörighet men har motsvarande kunskaper från arbetslivet? Gör din ansökan och bifoga intyg som redovisar din arbetslivserfarenhet. IT-Högskolan testar dina kunskaper genom antagningsprovet för att säkerställa din behörighet.

 

Kursplan IT-projektledare

Utbildningens innehåll

Kurs (Poäng, 5 poäng = 1 vecka)

Agil projektledning 40p
Examensarbete 20p
IT-projektledning 60p
Kundförståelse och konsultmässighet 20p
LIA1 100p
Projektledning, projektmodeller och grupp-processer 40p
Projektverktyg och dokumentation 20p
Summa 300p

 

Vad är YH-utbildning?

IT-Högskolans YH-utbildningar är godkänd av Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH). Det ger dig rätt till studiemedel via CSN och en Yrkeshögskoleexamen efter avslutad utbildning.

yh_staende

En YH-utbildning är utformad efter arbetslivets behov av kvalificerad eftergymnasial yrkeskompetens. Det innebär att branschen har ett tydligt behov av den kompetens som fås under utbildningen. Kopplingen till arbetslivet är grunden i YH-utbildningarna. Därför innehåller IT-Högskolans utbildning en LIA-praktik (Lärande i arbete) på en arbetsplats. Efter LIA-perioden ska studenten vara redo för arbetslivet. Drygt åtta av tio är i arbete inom sex månader efter examen – helt eller delvis inom samma yrkesområde som utbildningen syftade till. Läs mer om YH-utbildningar på www.myh.se

 

Yrkeshögskoleexamen

IT-Högskolans YH-utbildningar är antingen 1,5 år eller 2 år långa och ger dig en yrkeshögskoleexamen/kvalificerad yrkeshögskoleexamen.

CSN

csnlogga
Alla YH-utbildningar på IT-Högskolan ger dig rätt till studiemedel och studiebidrag. Du väljer själv om du vill ha studiemedel (CSN) eller enbart studiebidrag. Studiemedel betalas ut en månad i förväg. Du söker om studiemedel på www.csn.se i Mina sidor. Det går snabbast om du använder e-legitimation. Då kan du skriva under och skicka in din ansökan direkt.

Samarbetspartners:
IT-Högskolan är riktigt bra på att möta studenter med olika kunskapsnivåer
"Att läsa till IT-projektledare har varit en spännande resa. Skolans ledning och lärare är engagerade, och skolan erbjuder även en rik flora av gästföreläsningar utöver lektionerna. Det har också varit utvecklande att träffa de andra på utbildningen, allas olika bakgrunder gör att man alltid kan lära sig något nytt, och få nya ingångar till arbete och livet."
Anställd IT-projektledare

Agnes Thor