Beskrivning

Vad gör en IT-säkerhetstestare?

Som IT-säkerhetstestare, även kallat penetrationstestare, arbetar du med att identifiera säkerhetsbrister och bedöma IT-systems säkerhetsnivå. Du kommer med hjälp av olika verktyg och programvaror med säkerhetstestning av system så att det inte går att hacka eller penetrera. Genom IT-Högskolans IT-säkerhetstest-utbildning lär du dig hur organisationer bygger infrastruktur och identifiera hur dessa kan attackeras.

Vem är du?

Du är intresserad av utveckling och IT samt nyfiken på IT-säkerhet. Du gillar att lösa problem, samarbeta och presentera dina ”fynd”. Du är dessutom en person som gärna testar olika lösningar och är tålmodig. Låter det intressant? Ansök då till IT-Högskolans IT-säkerhetstestare på distans! 

Vår utbildning IT-säkerhetstestare

Utbildningen sker helt på distans men som studerande på IT-Högskolan är du alltid välkommen till våra fysiska skolor i Göteborg och Stockholm.  Med en IT utbildning distans har du flexibiliteten att studera när och var det passar dig bäst, vilket gör det möjligt att balansera din utbildning med andra åtaganden i livet.

Under kursen kommer du att uppleva Learning by doing i många av våra labbar och inlämningar. Vår IT-säkerhetstestar-utbildning kommer du att lära dig metoder, modeller och det praktiska genomförandet av IT-säkerhetstestning.

Du lär dig planerar och verkställer säkerhetstest från beställning till genomförande i en modern IT miljö. Du kommer primärt arbeta med Linux och Windows och i team identifiera vanliga konfigurationsbrister. Du lär dig att effektivt skapa automatiserade script för lösenordsknäckning och genomföra attacker för att komma runt olika skydd i nätverket för att skapa ett säkert system. Under utbildningens gång kommer du jobba individuellt och i team med andra utbildningar på IT-Högskolan.

Yrkesrollen utvecklas snabbt och med det kommer nya hot och tekniken för att identifiera sårbarheter. I vår penetrationstestare-utbildning får du därför kunskaper i hur du håller dig uppdaterad i branschen.

IT-säkerhetstestare – Framtid

I takt med att IT-branschen växer, ökar också behovet efter en duktig IT-säkerhetstestare. Framtidsutsikterna ser därför ljusa ut för dig som väljer denna typ av yrkesroll. Många arbetsgivare har dessutom svårt att hitta rätt kompetens inom detta område, vilket innebär att efterfrågan av IT-säkerhetstestare i branschen är hög. 

Efter avslutad utbildning kan du jobba som:
• IT-säkerhetstestare
• Penetrationstestare 

Snabbfakta IT-säkerhetstestare

Snabbfakta om utbildningen IT-säkerhetstestare:

Utbildningslängd 400 YH-poäng = 2 år
Utbildningsstart 19 augusti 2024
Sista ansökningsdag 5 maj 2024
Öppen för sen ansökan Maj – September 2024
Urval Ja, obligatoriskt för alla sökande
Besked om antagning Maj 2024
CSN berättigad JA
LIA-kurs
Företagspool JA
Studietakt Heltid/dagtid
Info Betelhem Teshome, Betelhem.Teshome@iths.se

Kursplan IT-säkerhetstestare

Utbildningens innehåll 

Kurs (Poäng, 5 poäng = 1 vecka) 

Active Directory  20p 
Applikationssäkerhet och penetrationstest av web  50p 
Avancerad penetrationstest av nätverk  50p 
Examensarbete  15p 
Hacking & sårbarhetsanalys – metodiker, tekniker och verktyg  30p 
Introduktion till penetrationstest  20p 
LIA  130p 
Nätverk och nätverkssäkerhet  20p 
Programmering för penetrationstestare  35p 
Säker konfiguration av operativsystem  30 

Behörighet IT-säkerhetstestare

Det finns tre sätt att bli behörig till utbildningen: 

  1. 1. Gymnasieexamen – Grundläggande behörighet + särskild behörighet. 
  1. 2. BFU – Behörighetsgivande förutbildning. Du har alla behörigheter förutom programmeringskunskaper. 
  1. 3. Behörighetsprövning – IT-Högskolan testar dina kunskaper genom ett prov. 

Du har grundläggande behörighet från gymnasieskolan eller vuxenutbildningen i kombination med nedan särskilda behörighetskrav. 

  1. Grundläggande behörighet

Utbildningen kräver grundläggande behörighet, det har du som har en gymnasieexamen, lär mer om grundläggande behörighet. 

Särskild behörighet IT-säkerhetsspecialist 

Lägsta betyget E/3/G i Engelska 6 (100p) eller motsvarande kunskaper.
Lägsta betyget E/3/G i Matematik 2 (100p) eller motsvarande kunskaper.
Lägsta betyget E/3/G i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2 (100p) eller motsvarande kunskaper.
Lägsta betyget E/3/G i Programmering 1 eller motsvarande kunskaper. 

Saknar du matematik- eller programmeringskunskaper?
Förbered dig inför antagningsprovet genom våra preparandkurser som du får tillgång till när du ansöker till någon av våra utbildningar. 

 

2.BFU – Behörighetsgivande förutbildning 

Kan anordnas för de utbildningar som har som utmaning att fylla på studieplatser. BFU breddar vägen in till utbildningen och ger sökande kunskaper som motsvarar särskilda förkunskaper inom programmeringen. Vid godkänd genomförande av BFU-utbildning får sökande automatiskt en studieplats. IT-Högskolan kontaktar sökande om BFU blir aktuellt. 

 

  1. Behörighetsprövning – Reel kompetens

Saknar du en formell behörighet men har motsvarande kunskaper från arbetslivet? Gör din ansökan och bifoga intyg som redovisar din arbetslivserfarenhet. IT-Högskolan testar dina kunskaper genom antagningsprovet för att säkerställa din behörighet. 

Intresseanmälan