Ansök senast 5 maj

Utbildningslängd | 400 YH-poäng = 2 år |
---|---|
Utbildningsstart | 25 augusti 2025 |
Sista ansökningsdag | 5 maj 2025 |
Antagningsprov | Alla sökande genomför ett antagningstest på distans. |
Språk | Svenska |
CSN berättigad | JA |
LIA-praktik | 120 YH-poäng = 24 v |
Ansvarig Göteborg | sepideh.halvarsson@iths.se |
Ansvarig Stockholm | jennie.calminder@iths.se |
Beskrivning
Bli expert på webbens största språk
Med vår utbildning får du kunskaperna för att skapa interaktiva webbsidor och applikationer, optimera kod och se till att allt fungerar smidigt – från knapptryck till komplexa system. Behovet av skickliga utvecklare är stort, oavsett om du vill jobba på en startup eller hos en techjätte. Webben talar JavaScript. Är du redo att bli flytande?
Vem är du?
Du gillar att lösa problem och programmera avancerade funktioner. Du vill bli expert på programmeringsspråket JavaScript och skapa avancerade funktioner på webben. Du gillar att hålla dig uppdaterad med de senaste teknologierna och att lära dig nya saker. Då är denna utbildning för dig!
Vad är JavaScript?
JavaScript är det mest använda programmeringsspråken för webben. Det gör webbsidor mer levande genom att lägga till funktioner som reagerar på vad användaren gör – som att klicka, skriva eller scrolla. JavaScript samarbetar ofta med HTML och CSS för att bygga smarta användargränssnitt.
Exempel: På en e-handelssida kan JavaScript användas för att uppdatera totalsumman i kundvagnen direkt när du ändrar antal produkter – utan att sidan laddas om.
Applikationer som är byggda med JavaScript:
- Netflix – Använder Node.js för backend och React för frontend.
- Uber – Bygger sin realtidsplattform med Node.js.
- LinkedIn – Tidigare byggd på Ruby, men gick över till Node.js för bättre prestanda.
- Discord – Använder JavaScript och React för frontend, och Node.js för backend.
Under utbildningen:
JavaScript är det populäraste programmeringsspråket på webben. Som JavaScript-utvecklare arbetar du med att skapa ett välfungerande webbgränssnitt och avancerade funktioner på webben. Du kommer lära dig JavaScript och dess tillhörande verktyg och ramverk på djupet. Du lär dig avancerad programmering med JavaScript för att skapa användarvänlig funktionalitet på webben. Du blir ”fullstack-utvecklare” då du även lär dig serversidans möjligheter med NodeJS…
Mycket av utbildningen är inriktat mot skapande och att lösa olika tekniska problem. Det kan vara att skapa en ny sajt eller implementera ny teknik i en tidigare lösning. Du lär dig skapa applikationer för Android, iOS och publicera applikationer på marknaden. En JavaScript-utvecklare behöver också förstå en kravställares behov. Därför kommer du arbeta med skarpa projekt med hjälp av agil projektmetodik.
Du kommer lära dig relevanta och angränsande områden för att du ska förstå helheten kring en webblösning. Fokus på utbildningen är självklart programmeringsspråket JavaScript och de modernaste verktygen. Du utvecklar ett mindset som gör dig till en självklar del av IT-branschen. Samtidigt får du praktisk erfarenhet av AI-verktyg som effektiviserar ditt kodande.
Visste du att… LinkedIn använder JavaScript för att bygga sina dynamiska och interaktiva webbsidor. Tack vare JavaScript kan LinkedIn snabbt uppdatera användarflöden och ge en smidig användarupplevelse för över 700 miljoner medlemmar världen över.
LIA-praktik:
IT-Högskolan hjälper, på ett tydligt och framgångsrikt sätt, studerande att få en LIA-plats. Du som studerar på IT-Högskolan kan ta hjälp av vår företagspool, som är kopplad till varje YH-utbildning, där ledande företag inom IT-branschen finns representerade. Det gör att du som studerar på IT-Högskolan har tillgång till kontakterna för att få de bästa praktikplatserna och sedan jobben inom IT. 100 % av våra studerande hittar en relevant LIA-plats. Läs mer >
Varför välja IT-Högskolan?
- Utbildningar framtagna med branschen: våra utbildningar formas tillsammans med IT-företag så att du lär dig det som verkligen efterfrågas.
- Starkt nätverk i IT-branschen: via arbetsmarknadsdagar, gästföreläsningar och samarbeten med ledande IT-företag.
- Learning by doing: från dag ett får du programmera och skapa – praktiska kunskaper står i fokus hos oss.
- 100 % fokus på IT: en techmiljö där du omges av likasinnade, lär dig av branschexperter och bygger den kompetens som branschen faktiskt behöver.
- Personlig och inkluderande skolmiljö: vi ser dig och stöttar dig hela vägen.
Efter utbildningen:
Du får expertis inom webbprogrammeringsspråket JavaScript och hur avancerade funktioner skapas på webben. Detta gör dig mycket attraktiv för det anställande arbetslivet, då JavaScript är nödvändigt för avancerade webblösningar. Behovet av djup kompetens inom JavaScript är stort och ökar stadigt då mer tjänster finns på webben.
Efter avslutad utbildning kan du jobba som:
- JavaScript-utvecklare
- Fullstack-utvecklare (JavaScript)
- Webbutvecklare
- Webbprogrammerare

För denna utbildning erbjuder vi hybridundervisning.
Klicka på knappen för att läsa mer.
Det kostar inget att gå utbildningen. Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).
Att vara ITHStuderande
Exklusiva arbetsmarknadsdagar
På IT-Högskolan kopplar vi samman studerande med branschen genom våra exklusiva arbetsmarknadsdagar. Vi bjuder in en stor mängd ledande företag inom IT från vår företagspool med ett uttalat behov av LIA-praktikanter, vilket ger dig en unik chans att knyta värdefulla kontakter, hitta en praktikplats och skapa möjligheter för framtiden – varje termin!
Många av våra studerande får jobb hos de företag de möter under dessa dagar. Vi ser till att steget från studier till arbete är kort – hos oss blir du en del av branschen redan under utbildningen!
Engagemang och aktiviteter
På IT-Högskolan får du inte bara teoretisk kunskap, utan också praktiska erfarenheter och branschnära insikter genom våra event och aktiviteter. Vi vill att du tidigt ska bli en del av IT-världen, bygga nätverk och utvecklas genom verkliga utmaningar.
Vi kickstartar utbildningen med ett uppskattat hackathon under introduktionsveckan, där du direkt får samarbeta med dina nya vänner för att lösa spännande utmaningar.
Under utbildningen arrangerar vi programspecifika event, såsom:
-
Hackathons: Arbeta intensivt med att skapa innovativa lösningar.
-
Blue vs. Red Team: Träna offensiv och defensiv IT-säkerhet genom praktiska övningar.
-
Vernissager: Visa upp och presentera dina projekt för branschen.
-
Bug Bounty: Identifiera och rapportera säkerhetsbrister i system.
-
Game Jams: Skapa spelprototyper på kort tid i samarbete med andra.
-
Tech Talks & paneler: Lyssna till experter och diskutera IT-trender.
-
Agila sprintar: Arbeta i team och utveckla mjukvara med branschliknande metoder.
-
Skapa ditt nätverk: Bygg värdefulla kontakter med andra inom IT-branschen.
I Stockholm finns en aktiv studerandekår som ser till att studerandetiden blir mer än bara plugg, och vi håller på att bygga en kår i Göteborg också. Hos oss blir du en del av IT-branschen redan under utbildningen både genom det du lär dig och genom det nätverk du bygger på vägen.

Vår pedagogik
Vår pedagogik
IT-Högskolan har en tydlig pedagogisk modell i ”Learning by doing” i kombination med hybridundervisning där teori och praktik går hand i hand. Du får en modern undervisning med lämpliga delar av undervisningen via streamade moment och inspelade delar i kombination med klassrumsundervisning.
Modellen upplever du genom de många laborationer, case, övningsuppgifter och större projekt som genomförs under utbildningen. IT-Högskolans pedagogik är starkt förankrad i IT-branschen vilket gör att kursmomenten utgår från verkliga behov i arbetslivet. Det du får lära dig kommer du direkt kunna omsätta på din blivande arbetsplats. Vi använder den senaste tekniken för att erbjuda en verklighetsnära och uppdaterad utbildning.

Vad innebär YH?
En YH-utbildning är utformad efter arbetslivets behov av kvalificerad eftergymnasial yrkeskompetens. Det innebär att branschen har ett tydligt behov av den kompetens som fås under utbildningen. Därför innehåller IT-Högskolans utbildning en LIA-praktik (Lärande i arbete) på en arbetsplats. Efter LIA-perioden ska den studerande vara redo för arbetslivet. Drygt åtta av tio är i arbete inom sex månader efter examen.
Utbildningar som alltid är relevanta
Yrkeshögskolans utbildningar anpassas ständigt efter arbetsmarknadens behov. Varje utbildning kvalitetssäkras av en ledningsgrupp med representanter från arbetslivet, vilket säkerställer att innehållet är relevant och uppdaterat. Varje år ansöker skolorna om att få erbjuda sina utbildningar på nytt. Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) granskar och beviljar dessa ansökningar baserat på tre viktiga faktorer:
- Efterfrågan i branschen – Finns det behov av denna kompetens hos arbetsgivarna?
- Framtida kompetensbehov – Kommer yrkesrollen att vara viktig även framöver?
- Utbildningens kvalitet – Säkerställer utbildningen att de studerande får rätt kunskaper och färdigheter?
Den här processen gör att du som studerande kan känna dig trygg i att våra utbildningar alltid är aktuella, av hög kvalitet och utformade för att stärka dina chanser på arbetsmarknaden. Läs mer >
Behörighet JavaScript
Det finns tre sätt att bli behörig:
1. Gymnasieexamen:
Du har grundläggande behörighet från gymnasieskolan eller vuxenutbildningen i kombination med nedan särskilda behörighetskrav:
Särskild behörighet till JavaScript-utvecklare:
- Lägsta betyget E i Engelska 6 eller motsvarande kunskaper.
- Lägsta betyget E i Matematik 2 eller motsvarande kunskaper.
- Lägsta betyget E i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2 eller motsvarande kunskaper.
- Lägsta betyget E eller motsvarande kunskaper i något av följande Webbutveckling 1 eller motsvarande.
Saknar du Matematik 2 eller Webbutveckling 1?
Saknar du behörighet? IT-Högskolan erbjuder preparandkurser inför antagningsprovet. Efter din ansökan får du ett bekräftelsemail med länkar till våra digitala preparandkurser, som du kan göra i din egen takt online.
IT-Högskolan erbjuder tre olika preparandkurser inom programmering. För att veta vilken kurs du ska välja, titta på den utbildning du har sökt:
- Programmering: För dig som söker till .NET-utvecklare, .NET Cloud Developer, Javautvecklare, Mjukvarutestare, IT-säkerhetstestare eller Utvecklare inom AI och Maskininlärning.
- Webbutveckling: För dig som vill bli Frontend-utvecklare eller JavaScript-utvecklare.
- Dator- och nätverksteknik: För dig som söker IT-säkerhetsspecialist.
Vi erbjuder också en preparandkurs i Matematik 2 för 300 kr, som du ansöker till separat via våra betalutbildningar.
2. BFU – Behörighetsgivande Förutbildning:
BFU erbjuds för utbildningar där det finns lediga studieplatser. Denna förutbildning ger dig de kunskaper som motsvarar de särskilda förkunskaperna inom programmering. Om du genomför BFU och blir godkänd, får du en plats på utbildningen. Vi kontaktar dig om BFU blir aktuellt för din ansökan.
3. Reell kompetens:
Om du inte har en formell behörighet men har motsvarande kunskaper från arbetslivet, kan du ändå ansöka. Skicka in intyg som visar din arbetslivserfarenhet, så bedömer vi din kompetens genom ett antagningsprov för att säkerställa att du har rätt kunskaper.
Kursplan JavaScript
Utbildningens innehåll
Kurs (Poäng, 5 poäng = 1 vecka)
Kurs | Poäng |
HTML och CSS | 20p |
Native JavaScript | 50p |
Backend-programmering och databaser | 60p |
Agil utveckling | 20p |
Frontend-programmering | 60p |
LIA 1 | 40p |
Software life cycle management | 50p |
LIA 2 | 80p |
Examensarbete | 20p |
Totalt | 400p |
Studerande JavaScript-utvecklare 2023-2025
Jonathan Andersson
"Jag är otroligt tacksam för allt stöd och all inspiration IT-Högskolan har gett mig under utbildningen. Att plugga här har hjälpt mig att uppfylla en dröm jag haft under många år, och utbildningen har varit väldigt lärorik, rolig och givande."