Samantha- snart tar hon sin examen som Apputvecklare.
Samantha läser IT-Högskolans utbildning Applikationsutvecklare för iPhone och android. Hon är 25 år, och i december tar hon sin examen som apputvecklare. Hon går en ljus framtid till mötes. Det är stor brist på utvecklare, och branschen skriker efter tjejer. Vi var nyfikna på varför hon sökt sig till IT-branschen och på att höra hennes story.
Utbildningen Samantha läser är en bred utbildning där studenterna lär sig flera olika programmeringsspråk, vilket ger dem en stabil grund att stå på. Det gör dem också extremt eftertraktade på arbetsmarknaden. Som med alla YH-utbildningar så innehåller utbildningen en stor del LIA-praktik. Det innebär att studenten genom att vara på ett företag får lära sig hur det är att arbeta i branschen och får omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken. Det leder till att många studenter får jobb där de har sin LIA-praktik och de får därmed ofta en smidig väg ut i arbetslivet.
”Jag ansåg att det behövdes fler kvinnor inom IT”
Efter sommaren är Samantha klar med alla kurser på skolan. Efter det väntar en höst med LIA och ett examensarbete, sen är det dags för jobb. Samantha utbildar sig inom rätt yrke och i rätt tid och självklart var vi nyfikna på vad hon tycker om utbildningen och tänker om framtiden.
Vad fick dig att söka till IT-Högskolan?
Jag har alltid fascinerats av människor som kan skapa och IT-branschen är skevt fördelad när det kommer till kön. Jag ansåg att det behövdes fler kvinnor inom IT. Sen tyckte jag också att det verkade coolt att kunna göra egna appar, därför blev det applikationsutvecklare. När jag började kika på utbildningar bestämde jag mig ganska snabbt för att välja IT-högskolan (magkänslan fick styra). Applikationsutvecklare verkade vara den roligaste av utbildningarna som erbjöds.
Vad är det bästa med utbildningen?
Från dag 1 får man skapa faktiska produkter, det är oerhört motiverande. Det är också väldigt bra att man lär sig flera olika programmeringsspråk och därmed får en bra grund i flera språk. Man blir helt enkelt grym på att lära sig hantera ett nytt språk och det tror jag är tacksamt när man kommer ut i arbetslivet. Jag tycker att man lär sig de olika språken genom varandra också och därför får en bättre övergripande förståelse för programmering. Sen är det en liten skola där alla känner igen alla och att stämningen är väldigt avslappnad och gemytlig. Det gör att det är en fin gemenskap.
I höst ska du ut på din LIA-praktik. Berätta hur det går?
Det är inte helt färdigt än. Men just nu står det mellan ett stort konsultbolag och en lite mindre utvecklingsbyrå med passion för spel…
Hur tänker du i ditt val?
Jag funderar på utvecklingsbyrån för att de gör riktigt bra produkter som jag själv är användare av. Konsultbolaget för att det finns goda möjligheter för fortsatt anställning efter LIAn, och för att jag tror att jag i framtiden kan trivas i en roll som konsult.
Sist men inte minst: Vad drömmer du om att göra i framtiden?
Främst vill jag blir en riktigt bra programmerare. På sikt skulle jag nog vilja jobba mer med projektledning eller liknande inom IT-projekt.
Enligt arbetsförmedlingens prognos som kom ut i februari 2017 så är det stor brist på utvecklare, de kommande 4 åren beräknas det saknas upp mot 60.000 utvecklare i Sverige. Suget efter IT-kompetenser är därmed stort. Det är dessutom en mansdominerad bransch där många företag efterfrågar kvinnliga medarbetare. Samantha har alla chanser att lyckas, och med hennes driv och personlighet kommer inga hinder stå ivägen. Vi är säkra på att Samantha kommer nå långt och vi önskar henne lycka till i framatiden.