Konsten att få ditt första jobb som utvecklare

Får man jobb efter att ha pluggat på IT-Högskolan? Och vad ska man fokusera på under utbildningen? Hur vet man vilket företag man ska välja till LIA-praktiken? Det här är frågor vi ofta får från nya studenter. För att ge studenterna svar och råd på vägen bjöd vi in två gamla studenter, Oskar Jönsson och Ole Fritsch, som nu är ute i arbetslivet sitter på mycket bra kunskap.

Oskar och Ole tog sin examen från Applikationsutvecklare till iPhone och Android i december 2016 och båda två jobbar idag som utvecklare. Det är intressant att se hur det går för våra studenter efter utbildningen, och de har värdefull kunskap och information att delge våra nya studenter. Vi passade på att intervjua Oskar och Ole och lyssna på vad de har för råd till våra studenter.

Oskar och Oles framgångssaga och råd till andra

Oskar fick jobb  direkt efter utbildningen som mobile developer på Future Memories, Oskar Jönsson från Future Memoriesföretaget där han hade sin LIA-praktik. Oskar är konsult, vilket innebär att han jobbar med projekt på företag, i nuläget sitter han på Stena Line. Ole jobbar på HiQ som software developer, ett jobb han delvis fick genom de kontakter han fick på sin LIA-praktik.

Oskar och Ole ger bra insikt i vad studenterna ska tänka på redan nu i början av utbildningen. En del verktyg eller programvaror kan vara svåra och kännas onödiga att lära sig under utbildningen, men som sedan är nödvändiga i arbetslivet.

Oskar ger följande tre råd till studenterna:

  1. Lär dig använda GitHub! Det är svårt att lära sig och upplevs omständlig men det är väldigt användbart. När du kommer ut i arbetslivet kommer du vinna på att gjort det till en vana att använda. Så lämna in alla labbar via GitHub för att lära dig programmet, det gör också att du har projekt sparade att visa upp inför LIA och kommande arbetsgivare.
  2. Ansträng dig för att lära dig API-anrop och Json. Kan du det och förstår hur du hämtar data, så har du kommit långt på din väg mot utvecklare.
  3. Bli vän med Google. Varje dag som utvecklare är som att gå i skolan, du måste ständigt lära dig nytt. Bli därför redan nu bra på att söka på Google, det tar dig långt.

 

Att lyckas med din LIA-praktik

Både Oskar och Ole påpekar vikten av att välja rätt LIA-praktik. Gör din research och var ute i god tid för att få praktikplatsen du drömmer att hamna på.  Våga ställa krav till företagen du är intresserad av. Oskar säger:

— Var ärlig mot företaget och se till att ni har samma mål med din praktik, berätta vad du vill och våga fråga företaget vad de har för plan med din LIA. Det finns företag som nyttjar det till gratis arbetskraft, och där vill du inte hamna. Fråga om de har haft många praktikanter där tidigare och om de har anställt någon.

— Prata med många företag inför LIA, visa intresseOle Fritsch från HiQ och att du vill. Ta initiativ och var modig, fortsätter Ole.

Många studenter känner oro inför sin LIA-praktik när det kommer till kunskap och färdigheter inom programmering. Oles främsta tips är att visa att du tycker om att programmera. Kunskapen kommer på andra plats, det viktigaste är ditt intresse och engagemang.

Både Oskar och Ole påpekar vikten av att bygga nätverk, att ha kontakter är det viktigaste både när det kommer till LIA-praktik och arbete. Prata med många företag inför LIA-praktiken, gå på IT-Högskolans arbetsmarknadsdag och på olika meet-ups och forum. Var inte rädd för att ta kontakt med utvecklare.

Att få ditt första jobb

LIA-praktiken är en viktig väg in till arbetslivet och ditt första jobb. Det är inte alltid lätt att veta vad som passar dig som junior och vad för företag du vill vara på. Vill du jobba på konsultbolag eller produktbolag? Även om det är stor brist på utvecklare, så betyder inte det att rekryterare jagar dig som är ny och inte fått ditt första jobb än. Ole säger:

— Att komma in i branschen är det svåra, tänk inte att första jobbet måste vara drömjobbet. Alla jobb är bra erfarenhet, det behöver inte vara kul i början. Första steget är det svåra.

Det kan vara så att det tar ett tag innan du hittar rätt, men på varje jobb eller uppdrag lär du dig mer som tar dig närmre ditt drömjobb. Ole påpekar att då du inte har någon arbetslivserfarenhet så är det smart att bygga en egen sida, eller presentera dig med en app så du har något konkret som du byggt. Tänk på att det du gör under din LIA ofta är sekretess, så du kan inte visa upp det för blivande arbetsgivare, därför är det viktigt att du skapar något som du faktiskt kan visa upp.

Oskar och ole avslutar med att säga att det är kul att komma ut i arbetslivet, och utveckla på riktiOskar utvecklaregt. Du kan mer än du tror när du slutar på IT-Högskolan. Viss kunskap du fått under utbildningen landar inte förrän du är på ditt första jobb. Efter första jobbet är det enkelt att få jobb, men det kan vara svårt att få första jobbet. Oskar ger de sista uppmuntrande orden:

— Marknaden är brännhet, är du senior så är världen i din hand, men innan dess får du kämpa.

Vi uppskattar deras besök och deras ärlighet! Tar du till dig råden från Oskar och Ole så kommer du långt. Och det är viktigt att veta att det kan vara svårt att få det första jobbet efter examen, det visar ännu tydligare hur viktigt det är att välja LIA-praktik med omsorg. Att vi på IT-Högskolan har en företagspool med företag som vi samarbetat med länge och som anställt flera av våra tidigare studenter är betryggande för våra studenter. Vi vill bara samarbeta med företag som förstår vilken guldgruva IT-Högskolan är, och vilka kunniga och värdefulla studenter vi utbildar.