IT-högskolans studenter utvecklar applikation för barn med NPF
Toni Löf och hennes studiekamrater på IT-högskolan i Stockholm har utvecklat en applikation, som kommer att ge en positiv påverkan i form av trygghet och tillfredställelse hos barn som lider av neuropsykologiska funktionsnedsättningar. -Ett bildstödsverktyg som möjliggör visualisering av var dags skeenden, berättar initiativtagaren Toni.
Toni Löf ifrån Stockholm, arbetade under många år som personlig assistent och det var genom sitt arbete som hon för första gången kom i kontakt med verktyget bildstöd.
Det är relativt vanligt förekommande att personer med autism har svårigheter med att visualisera vad som ska ske under exempelvis en dag.
Att vara i avsaknad av föreställningsförmåga kan vända något mycket roligt till något tråkigt, obegripligt och krävande.
Toni kom i kontakt med olika appar i syfte att underlätta i sitt arbete som personlig assistent, men de gratisappar som hon testade gav ingen påfallande nytta och de som var av bättre kvalitet blev helt enkelt för dyra att köpa in.
Toni hade alltid haft ett intresse för datorer och hade under åren inskaffat en hel del baskunskaper inom mjukvara, men hon hade aldrig skrivit kod.
Efter att en god vän tipsat henne om att söka en utbildning inom programmering, bestämde hon sig våren 2021 för att söka till IT-högskolans utbildning Applikationsutvecklare. Hon var dock osäker på om hon skulle klara av utbildningen då hon inte kände sig bekväm med matematik. Då Toni saknade betyg i kursen Programmering 1, vilket är ett av de fyra särskilda förkunskapskrav som gäller för att bli behörig sökande till utbildningen, anmälde hon sig till IT-högskolans egen preparandkurs, där hon även kom i kontakt med C# – ett programmeringsspråk hon verkligen tycker om.
Nu är Toni inne på sin andra termin som student på IT-högskolan och hon älskar att programmera. Matematiken blev aldrig ett problem överhuvudtaget – hon menar istället att den viktigaste egenskapen för att klara utbildningen är ett logiskt tänkande och det går att öva upp. Anledningen till att hon valde just IT-högskolan i Stockholm var flera – skolans hemsida var proffsig och kändes välkomnande vilket gav en bra magkänsla och dessutom så låg skolan geografiskt bra.
-”Nu vet jag att jag har hamnat på en bra skola och vi har världens bästa lärare, David Svensson”, berättar Toni.
Att valet av utbildning föll på just utveckling av applikationer, berodde på att hon ville arbeta med något där hon kunde programmera och se omedelbara resultat vilket hon känner är både belönande och tillfredställande, i synnerhet om man har en egen idé.
–”Det känns så häftigt!”, säger hon.
På IT-högskolan föddes hennes idé om att utveckla en optimal bildstödsapplikationen och under ett internt grupprojekt tillsammans med skolans IT-projektledarutbildning, gav hon förslag till att utveckla en bildstöds-app.
Teamet som består av App-utvecklarstudenterna, Jesper Söderling, Henrik Sjögren, Zainab Adnan samt IT-projektledarstuderande, Camilla Jansson, Carl Forden och Johannes Strömsholm, är mycket engagerade i projektet, i synnerhet då de vet att appen faktiskt kommer att underlätta vardagen för både personer med NPF, föräldrar och andra resurser.
-”Då projektet låg tidigt i utbildningen, hade vi ännu inte så stor teknisk kunskap och vi höll precis på att lära oss Firebase som är en molnbaserad lösning. Så det blev lite tufft, men vi jobbade på hårt”, säger Toni.
Teamet anlitade även en grafisk designer som la in basbilder i appen, om än det bästa är att exempelvis en förälder ska kunna ta egna foton så att brukaren faktiskt kan relatera till något den känner igen från det egna hemmet, skolan och så vidare.
Via appen kan brukaren, via sin androida smartphone, se sin dag i bildform och det kan vara alltifrån att stiga ur sängen, toalettbesök, klä sig till att äta frukost o s v. Dessutom kan vart och ett av dessa moment i sig innebära ytterligare ett flertal steg, till exempel att borsta tänderna, då tandkrämstuben ska öppnas, fördelas på tandborsten, tuben stängas, tänderna borstas, skölja ur munnen med mera.
För ytterligare interaktion, ska varje utfört moment avslutas genom att brukaren kryssar i en ruta som bekräftar att åtgärden är utförd.
Appen ger en trygghet för användaren och det är framförallt roligare att hålla i en telefon än en stor laminerad skylt plus att de får interagera och hör ett belönande ljud samt får tummen upp när de avslutat ett moment, vilket ger en tillfredsställelse hos barn.
Jag har en son på 4 år hemma och vi har tillsammans testat appen. På så sätt upptäckte jag lite tekniska funktioner som behövde ändras. Min son tryckte på knappen logga ut, så den knappen gömde vi illa kvickt bakom en pinkod, liksom några andra funktioner. Vi har lagt till föräldrakontroll så att bildstödsscheman går att uppdateras och/eller tas bort.
Nu letar vi efter eventuella buggar och sedan är det dags för att sjösätta appen”, berättar Toni.
Att göra en molnbaserad lösning skulle innebära att föräldern eller läraren kan ta bilder som i realtid kan delas med barnets mobiltelefon. Men det innebär samtidigt att appen inte kan vara en gratisapp, för molnbaserade tjänster medför kostnader för leverantören.
-”Jag kommer personligen även att släppa appen som en gratis-app, den funktionella skillnaden blir då att en förälder får ta bilderna via barnets telefon”, säger Toni.
Drömmar och visioner
-”Jag vill flagga för att alla kan lära sig att programmera och att man inte ska vara rädd för att testa någonting. Det finns goda möjligheter att pröva sig fram via nätet för att se om det är någonting som passar en. Jag vet att i synnerhet många kvinnor drar sig för att söka IT-utbildningar, ofta för att de saknar självförtroende, men man behöver varken vara ett geni eller en hacker för att lära sig, utvecklas eller trivas med programmering.”
”Mitt senaste projekt, som jag precis avslutat i IOS kursen, var en app till min sons förskola där man kan lära sig att öva på teckenspråk”, avslutar Toni.
Från vänster; Toni Löf, Jesper Söderling, Zainab Adnan, Henrik Sjögren.
Text: Petja Svensson, IT-Högskolan
Bild (barn med telefon): Toni Löf