Lär känna Hampus – utbildningsledare för Utvecklare inom AI och maskininlärning

Hampus började på IT-Högskolan i november 2021 – då som utbildningsledare för Applikationsutvecklare och Webbutvecklare. Han kom då från en annan aktör inom YH och en liknande roll, men mot utbildningar inom byggbranschen. Idag ansvarar Hampus för utbildningen Utvecklare inom AI och maskininlärning, dessutom roddar han IT-Högskolan Stockholms mentorsprogram, samt är kontaktperson för studentkåren i Stockholm.

Hej Hampus! Vad gör du på dagarna och vad är roligast i din roll?
Jag jobbar med allt från kvalitetsarbete av kursplaner till ledningsgruppsmöten, LIA-samtal, kontakt med konsulter och utbildare, och att planera upp utbildningarna inför kommande start. Roligast? Skulle nog säga att det är LIA-processen – som så ofta leder till jobb. Att se förändringen för en person, hur man går från studier till arbete på rätt kort tid, är väldigt roligt och givande.

Men hur landade du här, vad är du utbildad inom?
Jag läste Samhällsgeografi/kulturgeografi på Stockholms universitet, tog examen 2019. Utbildningen fokuserade mycket på hur samhället fungerar, sociala frågor, segregation, jämställdhet, etc. Jag studerade ihop med en person som jobbade på IT-Högskolan, och fick via henne tips om en tjänst som utbildningsledare, som jag sedan fick.

Grattis till oss! Vad är mest lärorikt med att vara utbildningsledare på IT-Högskolan?
Det är väldigt många olika delar att hålla koll på som utbildningsledare, så det har blivit viktigt att prioritera arbetsuppgifterna på rätt sätt. Sen gillar jag att jobba i projekt, och varje klass är som ett tvåårigt projekt – de påbörjar utbildningen och jobbar mot ett slutmål – att få LIA – ta examen – gå ut i arbete. Det är roligt att få vara en del i den processen. Arbetet med ledningsgruppen är också väldigt lärorikt – man får möjligheten att träffa kunniga personer inom områden man själv inte har kompetens inom.

Du är utbildningsledare för en utbildning som det pratas mycket om just nu – Utvecklare inom AI och maskininlärning. Berätta lite om den…
Precis, vi startade upp utbildningen för första gången här i Stockholm, i augusti 2023 – så den är helt ny för oss! IT-Högskolan i Göteborg har kört den ett år, så vi har haft tät dialog inför uppstarten här i Stockholm. Utvecklare inom AI och maskininlärning innehåller mycket matematik, som är kopplad till maskininlärning, så det är en specifik typ av algebra. Den är ganska komplicerad, kurserna är bland annat data engineering, Python, osv – man ska helst tycka om matematik och statistik.
Jag har totalt 35 studerande i klassen, och det är en ambitiös klass – dom satte ribban högt från början. Många i klassen är på plats, trots att vi tillämpar hybridundervisning. På eget initiativ har dom skapat studiegrupper och deltar i mattestugor här på skolan, så engagemanget är högt, vilket är roligt – det är en härlig klass!

 

Kul med stort intresse! Som utbildningsledare behöver man ju inte ha intresse eller vara expert på utbildningen/området, men vad kan du om AI?
Inte så mycket, än. AI finns i alla branscher, och det är framtiden. Det används i större utsträckning än vad gemene man förstår, så det är ett väldigt intressant ämne och område.

Jag råkar ha koll på att du roddar mentorsprogrammet här i Stockholm, och är kontaktperson för studentkåren, vad innebär det?
Mentorsprogrammet är ett internt initiativ som innebär att våra andraårs-studerande träffar studerande som läser första året på IT-Högskolan, och stöttar upp i frågor och projekt som dyker upp under utbildningens gång. Mentorerna och de nya studerande brukar ses kvällstid i skolans lokaler och mingla, prata om utbildningen och skolan, ta del av tips och trix, osv. Det är nyttigt för våra nya studerande att få ta del av information och få stöttning på vägen.

Studentkåren startades förra året, av våra studerande, som ville skapa gemenskap mellan utbildningarna. Dom arrangerar aktiviteter av olika slag; luciafirning, pingisturnering och after works. Dom fick även i uppgift av IT-Högskolan att arrangera en stickerstävling, där vinnaren fick sin design tryckt som en sticker, väldigt kul!

Kul att höra, tack för att du delade med dig av vad du gör och dina tankar. Jobbet i all ära – men vad gör du när du checkat ut?
Då går jag och tränar. På raster spelar jag backgammon – Irak som är utbildningsledare för IT-projektledare och Javautvecklare (i Stockholm) lärde mig backgammon och sen dess är jag fast. Idag vann jag mot både Betelhem och Irak på lunchen. Jag älskar att resa också, var senast på Sicilien. Vi hade 27 grader och sol. Käkade massa glass och bakelser, italiensk mat, drack vin – njöt av Italien, helt enkelt.

Magiskt! Tack Hampus för att vi fick förstå lite mer om din roll och vad du gör på dagarna. Lycka till med din nya klass!