Lär känna Irak – utbildningsledare för IT-projektledare och Javautvecklare

Irak Salman har jobbat på IT-Högskolan sedan 2021, och är utbildningsledare för våra utbildningar IT-projektledare och Javautvecklare, i Stockholm. Han är först ut i vår porträttserie över personalen på IT-Högskolan – häng med när vi får veta mer om Iraks utbildningar, vad han gör under lunchen och hur han själv tillämpat den pedagogiska modellen Learning by Doing.

Vilken är din roll på IT-Högskolan och Vad gör du på dagarna?
Jag är utbildningsledare på IT-Högskolan i Stockholm, jag ansvarar för våra utbildningar IT-projektledare och Javautvecklare. Vad jag gör om dagarna beror mycket på vilken period vi är i, men jag har ofta kontakt med våra studerande och utbildarna. Jag har också kontakt med ledningsgruppen för respektive utbildning.

Stöter du på några utmaningar under dina dagar?
Precis när jag började på IT-Högskolan så fick jag vara med om en kvalitetsgranskning. Det innebär att myndigheten granskar utbildningen och vi behöver svara upp med statistik och information som påvisar att vi bedriver utbildningen på ett korrekt sätt. Det blev ett bra moment att börja med, för jag förstod hur vi ska jobba, vad vi har för rutiner – det blev learning by doing direkt.

Tuff start på ett nytt jobb, var du nervös inför granskningen?
Visst fanns det oro kring att bli granskad, det kändes nästan personligt – fast det är det inte. Jag fick bra stöttning från ledningen, fick ytterligare en uppföljande granskning, men blev godkänd till sist, vilket stärkte mig i min roll. Jag har arbetat inom välgörenhet innan, där man ofta blir granskad ekonomiskt, så jag förstod lite vad det handlade om.

Välgörenhet, intressant – berätta mer om din bakgrund?
Ja, jag har arbetat som koordinator och sen gruppchef, på röda korset i fem år, sedan jobb inom UNHCR. Innan röda korset jobbade jag som jobbcoach på Astar, och innan dess läste jag en kandidatexamen i turismvetenskap.

Det verkar som att du har hunnit med en hel del?
Jag har testat tusen olika jobb, tror jag – haha! Jag var 20 år när jag kom till Sverige, från Irak, och kunde ingen svenska, ingen engelska, så jag började plugga. Jag blev klar med SFI, började komvux, men sedan blev det svårt med språket. Jag tog lätta kurser, jobbade hos Manpower, på konsultbolag, någon logistikavdelning, jag fick många olika uppdrag. En gång jobbade jag som tomte och delade ut godis till barnen på jul.

Och nu är du utbildningsledare på IT-Högskolan. Vad tycker du är mest lärorikt i din roll?
Man lär sig i allt nytt som händer, jag lär mig hela tiden. Jag har mycket användning för saker jag lärt mig under min tid som gruppchef, och många av de erfarenheterna kan jag tillämpa här. I våras examinerade jag IT-projektledarna, där en studerande sa ”du är försiktig när du pratar, du säger inte direkt vad du tycker” – det har jag verkligen lärt mig, att när man jobbar i ledande position så kan man inte säga vad som helst.

Du ansvarar för IT-projektledare och Javautvecklare, vad är det för slags utbildningar?
IT-projektledare är mest lik mig som person. Jag har själv jobbat med massa projekt, och det återkommer delar och moment man känner igen. Det är enklare med IT-projektledare också, den utbildningen är inte så teknisk, så när man till exempel är på LIA-besök är det enklare att förstå processer och prata om utbildningen. Intressant med utbildningen är också att den är så social – det är den sociala egenskapen hos en person som kan få teamet att funka så bra.

Sen är det stor skillnad mellan dessa utbildningar – IT-projektledare kräver ingen programmering som förkunskapskrav, det är inte relevant för en projektledare. Vi har istället infört programmering som gästföreläsning, för att man ska få förståelse för processerna och teamets arbete. Javautvecklare har en kurs i agil projektmetodik, då man lär sig att arbeta agilt i team, men resten av utbildningen är ren och skär kod.

Kan du programmera?
Jag kan gammal programmering – jag var proffs i något som heter Flash! Det finns inte längre.. på den tiden var jag med i ett projekt, att ta fram ett spel för Astrid Lindgrens värld, det gjordes i Flash. Men Adobe stötte inte arabiska, så det blev knasigt med texten. Man måste koda varje rad, så jag fick jobba med det – fick jättebra betalt faktiskt!

Vilken är den vanligaste frågan du får från era studerande?
Frågor om LIA. Dom frågar om allt egentligen, men mycket om LIA-praktik. Vi pratar mycket om intervjutekniker, LinkedIn, etc. Det är mitt ansvar att få ut alla studerande på LIA, så jag kikar mycket på deras CV, ger tips – där kommer mina skills in från att jag tidigare arbetat med rekrytering.

Snyggt, då har du bred förståelse för vad dina studerande lär sig under sin studietid här på IT-Högskolan. Vad gör du helst när du checkat ut för dagen, då?
Är det varmare väder, så paddlar jag gärna kajak. Jag paddlar faktiskt förbi här utanför kontoret, i Liljeholmsviken. Jag spelar Backgammon också. Man kan vara duktig på det, till en viss nivå, det är därför jag gillar det. Spelet handlar både om skicklighet och tur. Har du otur så får du istället hjälp av din skicklighet, är du skicklig så försvinner oftast din tur. Vi spelar nästan varje lunch här.

Tack för att vi fick lära känna dig lite mer, Irak!