Måste man vara datanörd för att jobba med IT?

Många som inte arbetar med IT har en felaktig uppfattning av att det bara är nördar som jobbar med IT. Vi älskar förvisso våra nördar men det är verkligen inte nödvändigt att vara nörd för att bli framgångsrik programmerare, testare eller utvecklare! Att arbeta med IT är ett kreativt och skapande jobb. Det är ett hantverk där du och dina kollegor förenklar världen för företag och medborgare.

 

På IT-högskolan älskar vi nördar, men för att arbeta med IT behöver man vaar kreativ, skapande och analytisk, egenskaper som inte alltid kopplas ihop med nörden.

För var hade vi varit idag utan utvecklare? Vissa tycker säkert att världen var bättre förr, men det flesta av oss gillar ändå den tekniska revolution som skett och vi uppskattar hur mycket enklare livet blivit sedan vi fick smartphones, att vi kan sköta bankärenden med Bank-ID och att vi kan handla mat och andra varor på nätet, för att bara nämna några få smarta lösningar som kreativa utvecklare har gett oss.

Till skillnad mot vad många tror så är det ett socialt jobb att arbeta med IT. Du arbetar ofta i projekt, där ni gemensamt ska ta fram en produkt eller tjänst till en beställare. Då behöver du kunna samarbeta med kollegorna i ditt team och du ska också kunna föra en dialog med kunden eller beställaren. Så även om du arbetar enskilt med att programmera eller testa, så kommer du ändå kommunicera med dina kollegor för att få fram ett resultat. Du kommer till exempel ha dagliga möten eller veckomöten där du får beskriva var du ligger till i processen. Inom vissa företag som testare kommer du även behöva vara en skicklig skribent för att kunna skriva rapporter där du beskriver de tester du kört och vilka buggar du upptäckt.

Så som svar på den inledande frågan- nej, du behöver verkligen inte vara nörd för att arbeta med IT. Det är snarare en fördel om du är en kreativ, analytisk person som gillar att skapa.

Vi på IT-högskolan har utbildningar som passar olika intressen och personligheter. Dessutom samarbetar vi med företag som har olika inriktningar och behov. Det gör att du som student på IT-Högskolan kan välja ett företag som passar just dig, och där du kan nå din fulla potential.

Så varför inte söka en av våra utbildningar direkt? Och har du frågor om vilken utbildning som passar just dig finns vi givetvis tillgängliga, både på mejl och telefon.