Nu har webbutvecklarna gått ut på sin första LIA-praktik!

Studenterna som läser IT-Högskolans två-åriga utbildning Webbutvecklare – CMS påbörjade i tisdags sin första LIA-period. Att gå ut på praktik är alltid spännande. Både för oss som jobbar med studenterna, men allra mest för studenterna.

IT-Högskolan jobbar med en företagspool, där vi har samarbeten med företag som jobbar inom webbutveckling. Att vi som skola samarbetar med företag ger studenterna en ingång till företag som de annars inte hade kommit i kontakt med. För det är ganska svårt och tidskrävande att fixa LIA på egen hand. Men genom vår pool får alla våra studenter relevant LIA-plats. Det är vi stolta över!

Det har varit några nervösa veckor för studenterna, innan kontrakten för LIA var påskrivna och de började sin praktik. Men nu är de äntligen på plats! Alla studenter som läser till Webbutvecklare har fått praktik på relevanta företag!

Inför LIA-praktiken anordnar vi en mässa, där företagen kommer och presenterar sig för studenterna. Det ger både företag och studenter en möjlighet att ställa frågor och se om studenten och företaget är en bra match. Vissa studenter vill förkovra sig och fördjupa sina kunskaper inom ett visst område. Det kan till exempel vara att en student vill vara på ett företag som jobbar med e-handelslösningar medan en annan student föredrar att bygga webbsidor i wordpress. Vi tycker det är viktigt att studentens intresse stämmer med företagets inriktning. Det är först då både studenten och företaget får en givande LIA-period. Vi är därför noga med att studenterna väljer ut de företag som de allra helst vill vara på, och skickar CV till företagen de är intresserade av.

När studenterna har skickat in sina CV börjar en nervös och pirrig period. Dels för att man kanske har ett drömföretag som man väldigt gärna vill hamna på, dels för att man är orolig om de kunskaper man har ska räcka. Det är något vi upplever med alla studenter, oavsett utbildning. De flesta upplever att de inte har tillräckligt med kunskap inför LIAn, och man är orolig att företagen ska ha för höga förväntningar och bli besvikna. Men eftersom vi har ett nära samarbeten med företagen, flera av dem har tagit emot studenter på LIA och anställt dem efter utbildningen, så vet vi att studenterna har mer färdigheter än de själva tror. Och det är under LIAn som de växer i sin yrkesroll och förstår sammanhang inom sin profession på ett nytt sätt.

På IT-högskolan jobbar vi aktivt med att besöka studenten på företagen. Det ger oss en tydlig inblick i hur studenten har det, vi ser dem växa och vi lär oss alltid något nytt. Det borde ingå praktik som ett moment i alla utbildningar, inte bara inom YH-utbildningar. Vi är så glada över att LIA-praktik är en så stor del av utbildningarna vi bedriver. Det är praktiken som är vägen in på arbetsmarknaden och där studenter knyter sina första men viktiga kontakter inom IT-branschen.

Stort tack till våra kära samarbetspartners som tar emot studenter på LIA. Det betyder massor för både oss och studenterna!

Några av företagen som studenterna är på är: Provide IT, Understand IT, Kokokaka, ITiden och Raket webbyrå men det finns självklart många fler i poolen!