Så får du drömjobbet som utvecklare via din Linkedin Profil

Att det är brist på utvecklare vet alla, och det finns fler jobb än utbildade programmerare. Men trots det är det viktigt att framhålla rätt information, och därmed kunna matchas med ett företag som passar din personlighet, ditt driv och vad du som utvecklare vill arbeta med.

 

Unionens studentblogg (Läs artikeln HÄR) Har skrivet en intressant artikel om hur man bäst använder Linkedin profilen för att nå ut till rekryterare och bli erbjuden drömjobbet. Lyft rätt information, så kan din profil ta dig långt. I artikeln intervjuas Camilla Tykosson, headhunter med fokus på IT för Stockholm Headhunting, och hon har många smarta tips på vad du ska skriva för att rekryterare ska hitta dig och bli intresserad av din profil. Så lägg lite tid och energi på se över din profil. linkedinlogga

Tänk på att ha en intressant presentationstext. Det är det första rekryterare och blivande chefer ser när de går in på din profil. Skriv korta texter, med relevant innehåll. Istället för att bara skriva var du jobbat innan eller var du haft din LIA-praktik, skriv vad du gjorde, vilket projekt du var delaktig och vad du åstadkom. Det är lätt att luras att tro att skriva vilken arbetsplats du varit på och vilken titel du hade ska räcka. Men ta dig tid att skriva en kort förklarande text. Ilona Orgmets Sverigechef för Baden och & Clark förklarar:

–  Man ska snabbt förstå vad du har åstadkommit, på vilket sätt du har gjort det och i vilken roll. Man har inte så lång tid på sig att göra intryck, utan måste få fram det du vill ha sagt direkt. Om du till exempel har jobbat som affärsområdeschef, beskriv det i tre steg: 1. Jag klev in i rollen. 2. Då fanns den här utmaningen. 3. Så här tacklade jag den.

Många av IT-Högskolans studenter har tidigare arbetat  inom andra områden, och en del tycker det är irrelevant att nämna sina tidigare roller och uppgifter. Men det finns alltid något i din tidigare roll som kan vara intressant och hjälpa dig framåt i din nya karriär som utvecklare. Så fundera igenom om det finns något du kan lyfta, till exempel om du arbetade i projekt, om du är van att  arbeta mot deadlines och så vidare. Och har du inte haft ett jobb innan, utan bara pluggat, skriv då några detaljer om det du tyckt varit roligast under utbildningen och det du, eller dina medstudenter, ser som dina främsta styrkor. Är du en bra problemlösare, är din styrka att hålla presentationer eller grotta ned dig i koden?

När du har haft din LIA-praktik på ett företag, lägg till dina kollegor i ditt kontaktnät på Linkedin och be dem bekräfta dina kompetenser med rekommendationer. Det kan vara jobbigt att be om, men det kommer hjälpa dig framåt.

När du uppdaterar din profil, använd också rätt ord och benämningar. Ofta söker rekryterare på nyckelord, och då är det viktigt att du använder rätt termer. Skriv vilka programmeringsspråk du arbetet med och vill arbeta med. Skriv också ut ramverk, databaser, särskilda tekniska kompetenser eller roller du är intresserad av. Camilla Tykoson säger så här i artikeln som Unionen skrivet:

– Jag skulle rekommendera att ”tweaka” sin profil tydligt mot det fält man vill jobba inom, och ta reda på vilka nyckelord som är relevanta för det området. Om man till exempel bara anger ”systemutvecklare” kan man bli kontaktad för uppdrag som rör java såväl som dot.net eller python. Om du har jobbat mest med java tidigare, men vill utvecklas inom python, använd dig av nyckelordet python – inte java.

Det är alltså viktigt att ha med rätt nyckelord för vad du har gjort och vad du vill göra. Camilla Tykoson fortsätter:

– Med rätt nyckelord blir du mer sökbar. Generellt är det bättre att vara specifik och fokusera på programmeringsspråk och databaser än på titlar. Särskilt inom IT poppar det upp nya konstiga titlar hela tiden, som Code Hacker eller Happiness Manager, som båda är populära just nu. Det ändras hela tiden.

Så finns det självklart några saker du bör undvika, eller i alla fall fundera över om det hjälper dig framåt eller inte. För det första: använd en profilbild som är professionell. Du kanske har ett jättegulligt husdjur eller älskar att hänga på stranden, men din profil på Linkedin är inte rätt ställe att visa det på.  För det andra: var även professionell i det du skriver och de åsikter du gillar och kommenterar. Linkedin är en plattform där du ska kunna stå för det du skrivet och gillat inför blivande chefer.

Så lägg någon timme på att förbättra din profil på Linkedin. Även om det finns många lediga tjänster som programmerare, betyder inte det att de kommer till dig utan ansträngning. Det är fortfarande en stor investering för arbetsgivare att nyanställa, och man lägger mycket tid och kraft på att hitta rätt individ med rätt kompetens. Att ha en vass profil på Linkedin som väcker intresse och som gör dig sökbar är ett viktigt steg i jakten på drömjobbet. Kom också ihåg att hålla dig till sanningen. Det kan vara lätt att överdriva, särskilt när man är ny i branschen. Men att påstå att du har kompetenser eller erfarenheter du inte har kommer inte hjälpa dig. Det kommer avslöjas ganska snabbt på din nya arbetsplats. Så håll dig till sanningen, det kommer ta dig längst.

 

Skribent:
Julia Strandberg