Skillnaden mellan Yrkeshögskolan och Universitet

Vill du börja plugga men är inte riktigt haj på skillnaden mellan yrkeshögskola och universitet? Låt IT-Högskolan reda ut det åt dig!

Först och främst är yrkeshögskola precis som det låter – en högskola som ger dig praktiska kunskaper. Du får en tätare kontakt med arbetslivet, och utbildningen blandar teoretiska kunskaper med stora inslag av praktiska kunskaper. Hos oss på IT-Högskolan har du dessutom alltid en garanterad praktikplats! Ett universitet eller högskola handlar i större utsträckning om teoretiska kunskaper och forskning, och har generellt inte lika stor möjlighet till praktik.

En yrkeshögskolas utbildningar är baserade på arbetsmarknadens behov, och faktum är att 80% av IT-Högskolans studenter har jobb på sin examensdag! På ett universitet eller högskola finns inte samma typ av koppling mellan arbetsmarknad och utbildning, där det kan vara bra att redan innan kolla upp hur efterfrågan ser ut efter avslutade studier.

När en utbildning på universitet eller högskola generellt är 3 år lång, blir du färdig hos oss på 1,5-2 år. Du kommer alltså även snabbare ut i arbetslivet! Dessutom är du ute på praktik under utbildningen och får redan där möta företag och knyta kontakter.

Är det något annat du undrar över gällande skillnaden mellan yrkeshögskola och universitet hjälper vi dig, mejla marcus@iths.se.