Vanliga frågor

Hur fungerar IT-Högskolans hybridundervisning?

På IT-Högskolan vill vi möjliggöra potentialen hos alla studerande och all personal som verkar tillsammans med oss. Därför har vi tagit det bästa från traditionell undervisning på plats med möjlighet av direktkontakt till läraren samt möjligheten att fika och luncha tillsammans med klasskamrater. Och distansundervisning med hög tillgänglighet och flexibel lokalisation samt att du kan ta dig igenom visst material snabbt på egenhand.

Vad ingår då i hybridundervisningen?

• Undervisningen som livesänds gör det via MS teams eller Discord.

• Lektionsupplägget utgår från klassrumsundervisning förutsatt att det inte är en planerad distansförlagd dag.

• Vissa moment inom en lektion som lämpar sig för inspelning som ex. demos, föreläsningar och liknande spelas in och du som studerande kan ta del av innehållet i efterhand.

• Läraren förtydligar vilka moment du som studerande måste vara på plats fysiskt.

• Frågor och funderingar kan enbart ställas på plats i klassrummet om inget annat är förutbestämt.

Hur blir jag behörig?

Om du saknar någon behörighet kan du bli behörig på flera olika sätt:
   1. IT-Högskolans förberedande preparandkurs. Förbered dig inför antagningsprovet genom våra preparandkurser som du får tillgång till när du ansöker till någon av våra utbildningar.  Det finns tre olika inriktningar på preparandkurser; Javaprogrammering, .NET-programmering (C#) och webbprogrammering i HTML, CSS och JavaScript. För utbildningen IT-säkerhetsspecialist har vi även preparandkursen dator- och nätverksteknik. Se till att du väljer rätt preparandkurs till den utbildning du sökt till. Efter preparandkursen genomför du antagningsprovet som är behörighetsgivande för dig som saknar formell behörighet. IT-Högskolan har också en preparandkurs för Matematik 2 till en kostnad av 300kr som du ansöker till separat under betalutbildningar.
   
   1. BFU- Behörighetsgivande Förutbildning Anordnas för de utbildningar som har som utmaning att fylla på studieplatser.  BFU breddar vägen in till utbildningen och ger sökande kunskaper som motsvarar särskilda förkunskaper inom programmeringen. Vid godkänd genomförande av BFU-utbildning får sökande automatiskt en studieplats. IT-Högskolan kontaktar sökande om BFU blir aktuellt.
   
   1. Komplettering av betyg - Kom ihåg att komplettera din ansökan med betygsunderlag i god tid innan ansökan stänger. För mer information - kontakta administration på respektive ort. Vid komplettering räcker det inte med utdrag från antagning.se utan vi behöver formella betygsdokument. Om detta saknas måste betygen vidimeras.
   
  1. Reell-kompetens - Saknar du en formell behörighet men har motsvarande kunskaper från arbetslivet? Gör din ansökan och bifoga intyg som redovisar din arbetslivserfarenhet. IT-Högskolan testar dina kunskaper genom antagningsprovet för att säkerställa din behörighet.
   

Vad är en preparandkurs?

Preparandkursen förbereder dig inför IT-Högskolans antagningsprov som är obligatoriskt för alla sökande. Efter du har registrerat din ansökan får du ett meddelande "Tack för din ansökan" som innehåller länkar till våra digitala preparandkurser. Dessa sker online och du kan genomföra dom i din egen takt.

IT-Högskolan erbjuder följande tre preparandkurser inom programmering. Hitta din utbildning för att ta reda på vilken preparandkurs du ska välja.  

Programmering .NET:   .NET-utvecklare eller .NET Cloud Developer.

Webbutveckling: Webbutvecklare, Frontend-utvecklare och/eller JavaScript-utvecklare.

Programmering: Javautvecklare, Applikationsutvecklare till iPhone och Android, Mjukvarutestare, Utvecklare inom AI och Maskininlärning.

Behöver du öva på dina matematikkunskaper?

Ansök till vår Matematik 2 - preparandkurs.

Du ansöker till preparandkursen via ansökningsformuläret för betalutbildningar. Kostnaden är 300kr

 

Är jag behörig till utbildningen?

Behörighetsprövningen bygger på att IT-Högskolan bedömer dina inlämnade handlingar.  

För din sökta YH-utbildning krävs grundläggande behörighet samt:

  • Lägst betyg E i Svenska 2 eller betyget Godkänd i Svenska B, eller motsvarande
  • Lägst betyg E i Matematik 2 (A, B eller C) eller betyget Godkänd i Matematik B, eller motsvarande
  • Lägst betyg E i Engelska 6 eller betyget Godkänd i Engelska B, eller motsvarande
  • Lägst betyg E eller betyget Godkänd i något av följande programmeringsspråk:
Webbutveckling 1 För Webbutvecklare, Frontend-utvecklare & JavaScript-utvecklare. Programmering 1 För Applikationsutvecklare till iPhone och Android, Mjukvarutestare, .NET-utvecklare, Utvecklare inom AI och maskininlärning, .NET Cloud Developer & Javautvecklare. Saknar du programmeringsbehörighet? Förbered dig inför antagningsprovet genom våra preparandkurser som du fick tillgång till när du ansökte till någon av våra utbildningar. Reell-kompetens: Saknar du en formell behörighet men har motsvarande kunskaper från arbetslivet? Gör din ansökan och bifoga intyg som redovisar din arbetslivserfarenhet. IT-Högskolan testar dina kunskaper genom antagningsprovet för att säkerställa din behörighet.

När får jag antagningsbeskedet och hur?

Antagningsbeskedet kommer i maj via mejl. Då får du besked om du erbjuds plats eller blir reserv. Blir du erbjuden plats måste du tacka JA eller NEJ till ditt erbjudande. Om du fått en reservplats så uppdateras denna i takt med att andra tackar nej till sina erbjudna platser. Du får ett nytt mail om du blir erbjuden en plats, men inga uppdateringar gällande om du får en mer fördelaktig reservplats. För dig som skickat in en sen ansökan så kommer antagningsbesked att skickas ut under sommaren, specifika datum publiceras här i maj.

Måste jag göra IT-Högskolans antagningsprov?

Ja. Alla sökande genomför det obligatoriska antagningsprov oavsett tidigare erfarenheter, betyg och meriter. Provet säkerställer att de som har bäst förutsättningar för att tillgodose sig utbildningen antas och att det skapas en reservlista utifrån poängen på antagningsprovet. Det är alltså poängen på antagningsprovet som avgör om du kommer in eller blir reserv, inget annat. Provet är digitalt och du behöver inte anmäla dig för att göra provet utan det genomförs när det passar dig. Inbjudan till provet får du via den mejl du uppgav i din ansökan.

Är utbildningens innehåll på engelska eller svenska?

Vi undervisar på svenska. Det kan förekomma föreläsningar på engelska, exempelvis från våra gästföreläsare eller om en specifik del i en kurs behövs genomföras på engelska.