Lär känna Betelhem – utbildningsledare för JavaScript-utvecklare, Frontend-utvecklare och IT-säkerhetstestare

Betelhem, eller Betty, som vi på IT-Högskolan kallar henne, är baserad i Stockholm, och ansvarar för totalt tre utbildningar. Hennes bakgrund genomsyras av stort samhällsintresse – något hon tagit med sig i sin roll som utbildningsledare. Betty är starkt engagerad i IT-Högskolans backgammon-spelande, och är även inspirationskällan till att IT-Högskolan köpte in en ballongmaskin.

God morgon, Betty!
Du är utbildningsledare på IT-Högskolan – vad gör du på dagarna? Vad är roligast?
Det stämmer, jag ansvarar för våra utbildningar Frontendutvecklare, JavacScript-utvecklare och IT-säkerhetstestare här i Stockholm. Min roll  är varierande; vi utbildningsledare fungerar som spindeln i nätet kring utbildningen. Vi samordnar allt kring utbildningen; studerandekontakt, ledningsgruppsarbete, ser till att allt flyter på kvalitetsmässigt. Vi har även kontakt med utbildarna.

Just det, och på Frontend- och JavaScript-utbildningen har vi en fastanställd utbildare, Richard, hur ser hans roll och ert samarbete ut?
Det stämmer, Richard är anställd och vi jobbar nära varandra. Han utbildar och kör nästintill alla kurser det första året. Det underlättar mycket att ha en fast utbildare, det blir ett annat slags samarbete när man vet att man har en utbildare en längre period. Richard har utbildat ett år nu, och har bra underlag och material som är färdigt. Det innebär att vi kan prata mer om utveckling av utbildningen generellt eller utveckling av specifika kurser. En annan sak som är positiv är att Richard har koll hela utbildningen och vilka kunskaper våra studerande besitter – det skapar ett helt annat helhetsperspektiv. Att ha en anställd utbildare skapar dessutom goda förutsättningar för sammanhållningen i klasserna och ger oss möjlighet att bygga upp ett förtroendekapital som vi kan dra nytta av för att ge studerande det stöd de behöver.

Mitt i intervjun sticker vår Relationship Manager in huvudet. Det är arbetsmarknadsdagen idag, och skolan ska pyntas.

Roligt med arbetsmarknadsdagen! Har du någon roll under genomförandet?
Ja, jag är ballongansvarig. Jag gillar att pynta, och jag har en ballongmaskin hemma som underlättar inför kalas och fest. Vi köpte in en sån maskin här, faktiskt. Under arbetsmarknadsdagen brukar vi också mingla runt med företagen och stötta våra studerande i att presentera och pitcha sig.

Vad jobbade du med innan IT-Högskolan? Var du utbildningsledare?
Nej, inte UL. Jag jobbade ett halvår på yrkeshögskola innan IT-Högskolan, som karriär- och studiesamordnare, men annars är YH nytt för mig. Tidigare jobbade jag inom offentlig sektor (kommun) i några år, men har alltid velat jobba med skola eller utbildning. Jag har en kandidatexamen i sociologi – inriktning social hållbarhet. Jag tycker det är intressant med gruppdynamiker, och väver in min utbildning inom social hållbarhet mycket i mitt nuvarande arbete. På IT-Högskolan är vi bra på att skapa en god arbetsmiljö tex, vi har högt i tak, inga hierarkier, en öppen miljö. Vi sitter mycket tillsammans, umgås, spelar pingis – det är välkomnande här.

Fint att du är engagerad i hållbarhet och vill skapa möjligheter för andra människor. Visst arbetar du också med att utveckla skolans likabehandlingsplan?
Ja precis, jag har reviderat den och det görs varje år. Så jag omarbetar och omformulerar den, ser till att den är lättillgänglig.

Vi startade upp en helt ny utbildning denna höst – IT-säkerhetstestare, som ju du är ansvarig för. Hur har det gått med första starten?
Det är en rolig och intressant utbildning, bra kursplaner och engagerad ledningsgrupp. Det är en distansutbildning vilket innebär att vi har studerande i olika delar av landet, vilket är spännande. Uppstarten av utbildningen har gått smidigt. Med det sagt är det alltid en utmaning att starta en ny utbildning. Det är viktigt att som utbildningsledare vara nära och följa upp för att säkerställa att nivån på kurserna är anpassade till både kraven i arbetslivets och till studerandes olika kunskapsnivå.

Om du skulle läsa på IT-Högskolan, vilken utbildning skulle du välja då?
Frontend. Jag gillar det kreativa, att se det som händer. Jag skulle gärna jobba med design, jag gillar att måla, så skulle jag utbilda mig, skulle jag välja den. IT-säkerhet är jätteintressant, men jag skulle nog uppskatta Frontend mer. Vi får se, ja kanske skickar in en ansökan i januari

Det spelas en del backgammon här på IT-Högskolan, det verkar vara viktigt…
Ja, det är det. Vi brukar spela på luncherna och dagens resultat mellan mig och Hampus är 3-0! Vi har tidigare haft turneringar men det har vi slutat med.

Kul med en lunch-sysselsättning. En sista fråga, sen får du återgå till att blåsa ballonger. Vad är det roligaste med ditt jobb?
Det roligaste med att jobba här är att se de studerande växa, och följa dom. Att ge dom verktygen för att de själva ska nå ett visst mål, finnas som stöd för dom, hänga med på resan. Extra kul är det att se dom på LIA-besöken, se dom på plats, ställa frågor, få dom att reflektera över sin utveckling – vad som varit roligast och svårast med LIA-perioden. Roligt också att få följa en klass hela vägen till examen. Jag har börjat säga det till dom nu ”snart är det examen!” – det är bara en hel vår kvar. ”Lugna dig, Betty..” säger dom då. Men det går ju så himla fort.

Det gör det, vips så är det examen! Tack Betty för din tid, lycka till med arbetsmarknadsdagen!