Beskrivning

Vad gör en IT-projektledare?

En IT-projektledare, även kallat teknisk projektledare, leder och coachar teamet framåt för att leverera IT-lösningar av hög kvalité. I rollen blir du duktig på samarbeten, helhetstänkandet och vad som skapar nytta för kunden. Vardagen som projektledare inom IT är varierande och ställer olika krav på dig som ledare och person, vilket i sin tur skapar stor möjlighet till personlig utveckling.

 

Passar jag som projektledare?

Funderar du över om du passar som projektledare? Det finns en rad olika egenskaper som krävs för att bli riktigt duktig i sin roll. Som person tycker du om att driva och leda processer framåt och se till att saker händer. Du trivs också med att hjälpa gruppen och dess medlemmar att växa och utvecklas inom sin roll i ett team. Du vill gärna ha ett helhetsansvar för projekt, och föredrar att både arbeta med detaljer och med ett mer helhetsöverskridande synsätt. Du triggas av möjligheten att bli motorn i IT-projekt och få chans att vara med och skapa framtidens system. Matchar beskrivningen in på dig? I så fall borde du ansöka till IT-Högskolans IT-projekledare-utbildning i Stockholm eller Göteborg!

 

Vår IT-projektledare utbildning

Med vår IT-projektledare-utbildning får du alla färdigheter som behövs för att bli en fulländad projektledare inom IT. Under ett intensivt första läsår kommer du lära dig att självständigt driva, styra och följa upp flera IT-projekt samtidigt. Du får på så sätt förståelse för hur du skapar hög effektivitet i utvecklingsprocessen.

Du får bland annat kunskap i agila metoder och vattenfallsmodellen, samt få möjligheten till en kostnadsfri certifiering som Scrum Master (PSM1). Utöver kunskap i olika metoder, får du även lära dig hur du utvecklar personer i ditt team och hur du skapar drivkraft och motivation. Du lär dig också hur IT-branschen fungerar och de unika delarna i ett projekt samt grundläggande programmering för att kunna skapa tydlighet med utvecklare och övriga tekniska intressenter.

Under vår IT-projektledare-utbildning får du ta del av en LIA-praktik där du får viktiga erfarenheter inför ditt kommande arbetsliv. IT-Högskolan har en tydlig LIA-process för de studerande vilket underlättar matchningen mot rätt företag. Läs mer om IT-Högskolans LIA-process här.

 

Arbetsmöjligheter & framtid

IT-branschen växer och även behovet att organisera och leda olika typer av IT-projekt. Att arbeta som projektledare inom IT innebär att du besitter avgörande kunskaper som gör dig unik på arbetsmarknaden. Du kommer kunna omsätta dina kunskaper direkt efter utbildningen och omgående påbörja en anställning.

 


För denna utbildning erbjuder vi hybridundervisning.
Klicka på knappen för att läsa mer.

Behörighet IT-projektledare

Det finns tre sätt att bli behörig till utbildningen:

  1. Gymnasieexamen – Grundläggande behörighet + särskild behörighet.
  2. Behörighetsprövning – IT-Högskolan testar dina kunskaper genom ett prov.

 

Klicka här för att se antagningsprocessen

 

1. Gymnasieexamen

Du har grundläggande behörighet från gymnasieskolan eller vuxenutbildningen i kombination med nedan särskilda behörighetskrav.

Grundläggande behörighet
Utbildningen kräver grundläggande behörighet, det har du som har en gymnasieexamen, lär mer om grundläggande behörighet.

Särskild behörighet till IT-Projektledare
Lägsta betyget E/3/G i Engelska 6 (100p) eller motsvarande kunskaper.
Lägsta betyget E/3/G i Matematik 2 (100p) eller motsvarande kunskaper.
Lägsta betyget E/3/G i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2 (100p) eller motsvarande kunskaper.

Saknar du matematikkunskaper?
Förbered dig inför antagningsprovet genom våra preparandkurser som du får tillgång till när du ansöker till någon av våra utbildningar

 

2. Behörighetsprövning – Reel kompetens

Saknar du en formell behörighet men har motsvarande kunskaper från arbetslivet? Gör din ansökan och bifoga intyg som redovisar din arbetslivserfarenhet. IT-Högskolan testar dina kunskaper genom antagningsprovet för att säkerställa din behörighet.

 

Vad är YH-utbildning?

IT-Högskolans YH-utbildningar är godkänd av Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH). Det ger dig rätt till studiemedel via CSN och en Yrkeshögskoleexamen efter avslutad utbildning.

yh_staende

En YH-utbildning är utformad efter arbetslivets behov av kvalificerad eftergymnasial yrkeskompetens. Det innebär att branschen har ett tydligt behov av den kompetens som fås under utbildningen. Kopplingen till arbetslivet är grunden i YH-utbildningarna. Därför innehåller IT-Högskolans utbildning en LIA-praktik (Lärande i arbete) på en arbetsplats. Efter LIA-perioden ska studenten vara redo för arbetslivet. Drygt åtta av tio är i arbete inom sex månader efter examen – helt eller delvis inom samma yrkesområde som utbildningen syftade till. Läs mer om YH-utbildningar på www.myh.se

 

Yrkeshögskoleexamen

IT-Högskolans YH-utbildningar är antingen 1,5 år eller 2 år långa och ger dig en yrkeshögskoleexamen/kvalificerad yrkeshögskoleexamen.

CSN

csnlogga
Alla YH-utbildningar på IT-Högskolan ger dig rätt till studiemedel och studiebidrag. Du väljer själv om du vill ha studiemedel (CSN) eller enbart studiebidrag. Studiemedel betalas ut en månad i förväg. Du söker om studiemedel på www.csn.se i Mina sidor. Det går snabbast om du använder e-legitimation. Då kan du skriva under och skicka in din ansökan direkt.

Kursplan IT-projektledare

Utbildningens innehåll

Kurs (Poäng, 5 poäng = 1 vecka)

Agil projektledning 40p
Examensarbete 20p
IT-projektledning 60p
Kundförståelse och konsultmässighet 20p
LIA1 100p
Projektledning, projektmodeller och grupp-processer 40p
Projektverktyg och dokumentation 20p
Summa 300p

Fördjupad information om de olika kurserna

Snabbfakta

Utbildningslängd 300 YH-poäng = 1,5 år
Utbildningsstart 19 augusti 2024
Sista ansökningsdag 5 maj 2024
Öppen för sen ansökan Maj – September 2024
Antagningsprov Alla sökande genomför ett antagningsprov på distans.
Besked om antagning Maj 2024
CSN berättigad JA
LIA-kurs (Lärande i arbete) 100 YH-poäng = 20 v
Företagspool JA
Studietakt Heltid/dagtid
Kontakt Göteborg – Emelie Janelöv – emelie.janelov@iths.se

Stockholm – Irak Salman – irak.salman@iths.se

LIA

LIA (Lärande i Arbete) i en Framtidsbransch

IT-Högskolan hjälper, på ett tydligt och framgångsrikt sätt, alla studerande att få en LIA-plats. Du som studerar på IT-Högskolan söker LIA-praktik genom vår företagspool, kopplad till varje YH-utbildning, där ledande företag inom IT-branschen finns representerade. Det gör att du som studerar på IT-Högskolan har en gräddfil till de bästa praktikplatserna och sedan jobben inom IT. 100% av våra studerande får en relevant LIA-plats!
På bara 1.5-2 år på IT-Högskolan läser du en IT-utbildning som öppnar dörrar till en helt ny karriär.
Du får teoretiska kunskaper på utbildningen och du får lära dig hur det är att arbeta i branschen på din LIA-praktik. Inför din LIA-praktik får du dessutom lära dig att skriva ett attraktivt CV, du får ett foto tagit av fotograf och vi tränar på intervjuteknik. Flertalet av de studerande får sedan anställning på sin praktikplats. Att gå en utbildning på IT-Högskolan leder till jobb, och du kan byta karriär på bara 1.5 år. 80% av våra studerande har jobb redan på sin Examensdag.

 

IT-Högskolans Företagspool

IT-Högskolan bedriver alla utbildningar med nära företagssamarbeten. Allt för att du som student ska kunna gå direkt från utbildning till en anställning. Det nära företagssamarbetet märks tydligt i kursen LIA (Lärande i Arbete) då du som student tar del av IT-högskolans unika företagspooler som är kopplade till varje YH-utbildning. IT-Högskolans Företagspool består utav små och stora företag i IT-branschen där många är i stort behov av att nyanställa.
Genom vår företagspool har utbildningarna starka kopplingar till IT-branschen och vi kan vara lyhörda för förändringar och nyheter som vi snabbt kan implementera i utbildningarna. Dessa företag sitter bland annat med i ledningsgrupperna för utbildningarna, de gästföreläser och ger möjlighet för studenterna att få sin LIA-praktik på företag som andra bara drömmer om.
Som studerande på IT-Högskolan har du möjligheten att ansöka om LIA-praktik genom företagspoolen och matchas då med ett företag som passar dina egna intressen och din kompetens. Matchningen ökar sannolikheten för att både studenten och företaget blir nöjda.

Läs mer om IT-Högskolans LIA-process här!

Intresseanmälan