Vad är JavaScript?

Vad är det för skillnad på Java och JavaScript?

Vad är det egentligen för skillnad på Java och JavaScript? Faktum är att de är två helt olika programmeringsspråk som ofta förväxlas på grund av deras liknande namn. Här kan du läsa mer om skillnaden mellan de två programmeringssspråken. Vi reder även ut de olika begreppen nedan!

Vad är JavaScript?

JavaScript är ett programmeringsspråk som används för att skapa dynamiska webbsidor och interaktiva användargränssnitt på webbplatser. Det är ett scriptspråk som körs på klientsidan i webbläsaren och kan användas för att manipulera webbsidor, svara på användarinteraktioner och dynamiskt ladda data från servrar. JavaScript används också allt mer i backend-utveckling med hjälp av olika ramverk och plattformar som Node.js. JavaScript är ett av de mest populära och använda programmeringsspråken inom webbutveckling idag.

Javascript-exempel: Enkel ”Hello World”-kod i Javascript

Användningsområden

JavaScript används främst till att skapa dynamiska och interaktiva användargränssnitt på webbsidor. Nedan listar vi fler områden där JavaScript används:

1. Dynamiskt uppdatera innehåll på webbsidor
2. Validera användarinput på webbformulär
3. Ladda data från servrar utan att ladda om hela webbsidan (AJAX-teknik)
4. Ta fram avancerade webbapplikationer, inklusive spel och diagramverktyg
5. Skapa interaktiva kartor och navigationsverktyg
6. Utforma chattprogram och realtidsapplikationer
7. Skapa mobila appar med hjälp av hybrid- och webteknik
8. Backend-utveckling med hjälp av Node.js
9. Skapa browser-extensions och tillägg

Läs mer om olika användningsområden för JavaScript, inklusive webbutveckling, apputveckling och automatisering.

Vad är Java?

Java är ett programmeringsspråk och en plattform som används för att skapa programvara för datorer, mobila enheter och andra enheter. Java används för att skapa en mängd olika program, inklusive webbapplikationer, mobilapplikationer, datorprogram, spel och stora dataprojekt. Java är också känt för att vara plattformsoberoende, vilket betyder att program skrivna i Java kan köras på olika operativsystem utan att behöva skrivas om. Java är idag ett mycket populärt programmeringsspråk med en stor utvecklarbas och en mängd verktyg och resurser.

Java-exempel: Enkel ”Hello World”-kod i Java

Användningsområden

Nedan beskriver vi vanliga användningsområden för Java:

1. Utveckla webbapplikationer, inklusive dynamiska webbplatser och e-handelsplattformar
2. Utveckla mobilappar för Android-operativsystemet
3. Utveckla datorprogram, inklusive företagsprogram, databasprogram och spel
4. Skapa applikationer inom finansiella sektorn, inklusive banksystem och handelssystem
5. Används ofta i stora dataprojekt, inklusive datahantering, analys och maskininlärning
6. Ta fram programvara för IoT-enheter, som sensorer och smarta hem-enheter

Ta del av en lista över användningsområden för JavaScript, inklusive webbutveckling, apputveckling och automatisering.

Utbildningar inom Java & JavaScript hos IT-Högskolan

Vi på IT-högskolan erbjuder vi två spännande utbildningar inom Java och JavaScript som är perfekta för dig som vill lära dig mer om dessa programmeringsspråk och arbeta som programmerare eller utvecklare i framtiden. Läs mer om utbildningarna nedan!

JavaScript utbildning

IT-högskolans JavaScript-utbildning är en utmärkt möjlighet för dig som vill utveckla dina programmeringskunskaper. Utbildningen är utformad för att ge dig en grundlig förståelse för JavaScript, och du kommer att lära dig allt från grunderna till avancerade tekniker för att skapa dynamiska och interaktiva webbapplikationer. Genom att delta i IT-högskolans JavaScript-utbildning får du tillgång till högkvalitativ utbildning som levereras av erfarna och kunniga föreläsare.

Javautvecklare utbildning

Vår Javautvecklare-utbildning är skräddarsydd för att möta dagens krav och behov inom IT-branschen. Utbildningen fokuserar på praktiskt lärande och ger dig möjlighet att tillämpa dina kunskaper direkt i verkliga projekt och applikationer. Du kommer också att få arbeta med de senaste verktygen och teknologierna som används inom branschen för att förbereda dig för en framgångsrik karriär som Javautvecklare. Vi har också ett nära samarbete med branschledande företag, vilket ger dig möjlighet till praktik och att knyta kontakter inom branschen.