Lär känna Angela – utbildningsledare för .NET-utvecklare och .NET Cloud Developer

Angela började på IT-Högskolan 2022, och är utbildningsledare i Göteborg. Som tidigare lärare gick hon in med stor pedagogisk erfarenhet i sin roll, och håller gärna gästföreläsningar. Hon har stenkoll på IT-Högskolans värdeord, och är först med att räcka upp handen när det frågas om eventplanering – hon älskar festligheter och är en del av skolans trivselteam.

Kul att sitta ner med dig, du brukar ha fullt upp så det känns lyxigt att få en stund med dig. Varför valde du att arbeta på IT-Högskolan?
Jag har jobbat med utbildning väldigt länge och framförallt varit lärare i många år, men har länge varit intresserad av att jobba med utbildning på andra sätt. Genom vänner som arbetat på yrkeshögskolor öppnades den dörren och gjorde mig nyfiken på just YH – som är en fantastiskt bra utbildningsform. Jag blev lockad av att få fortsätta jobba med elever, men istället med vuxna studerande, att få stötta och coacha studerande, och följa dem genom utbildningen, ut i arbete. När jag hittade IT-Högskolan så tyckte jag att det var ett spännande fält. IT är föränderligt och det tilltalar mig, så därför sökte jag mig till IT-Högskolan.

Vad gör du på dagarna och vad är roligast i din roll?
Jag jobbar som utbildningsledare och är ansvarig för utbildningarna .NET-utvecklare och .NET Cloud Developer, så jag ansvarar för fyra klasser totalt. Min roll är väldigt varierad och innefattar många olika saker; jag sköter allt från kontakt med studerande, nätverkande med arbetslivet, administration kring utbildningarna och samtal med utbildare och konsulter. På mina två utbildningar har vi anställda utbildare, vilket skiljer sig en del mot att ha konsulter.

Roligt att du har anställda utbildare för dina utbildningar, vad innebär det?
Det är en trygghet att ha de fasta utbildarna, de är otroligt duktiga och kompetenta – jag kan slappna av i det, i att det finns en garanterad kompetens och att de är uppskattade hos de studerande. Jag behöver aldrig oroa mig för att de studerande inte får med sig det som står i kursplanen. Sedan jobbar vi mot samma mål, vi ser den röda tråden genom utbildningen och utvecklar utbildningen tillsammans. Vi har ett bra och nära samarbete, och samma helhetssyn. Positivt är också att vi är fler som ser våra studerande och kan fånga upp dem om de skulle halka efter.

Men hur landade du här, du nämnde att du varit lärare, är det på den vägen?
Jag läste Turismprogrammet på Karlstads Universitet, men kände efter ett år att läraryrket lockade mer. Jag skiftade till lärarprogrammet och blev yrkeslärare inom Hotell och Turism, samt engelsklärare för gymnasiet. Jag har utbildat engelska i 12 år, undervisat i yrkeskurser på både Handelsprogrammet och Hotell- och turismprogrammet, samt Barn och fritidsprogrammet. Jag har alltid älskat att jobba med människor.


Vad är mest lärorikt med att vara utbildningsledare på IT-Högskolan?
Det som är mest lärorikt är att det är så mycket variation och att det händer något hela tiden, man står aldrig still. Det känns fortfarande som man lär sig något nytt varje dag, och det är nog ändå det som är roligast med mitt jobb. Man vet aldrig vad man kan förvänta sig. Ena dagen kan det vara LIA-besök, andra dagen förbereder man inför examen, samtal med studerande som kanske har en tuff period, eller så planerar man halloweenparty – det är högt och lågt! Mest givande i jobbet är såklart kontakten med de studerande. Att man bygger relationer och får coacha. Man följer de genom en utvecklande tid, och när dem sedan tar examen, på dagen, så blir man stolt att se dem. Det är fantastiskt fint.

Det händer mycket under dina dagar. Dina två utbildningar som du ansvarar för, är det utbildningar som är eftertraktade? Har ni många sökande?
Absolut. De är väldigt eftertraktade. .NET-kompetens är väldigt efterfrågat, det finns så otroligt stora möjligheter inom det fältet. Även molnutveckling, det finns ett stort behov av kompetens där, både nu och framåt. Jag skulle säga att båda utbildningarna är väldigt eftertraktade och kommer fortsätta vara eftertraktade. Vi blev precis beviljade ytterligare starter för båda utbildningarna, vilket vi är stolta över. Vi har många sökande, och vi får fler för varje år. Jag tror det sprider sig att vi har så bra utbildare i utbildningarna, vi håller hög kvalitet.

IT-Högskolan arbetar med olika affärsområden, vilket är ditt område?
Systemutveckling. På grund av mina utbildningar som innehåller systemutveckling. I mitt affärsområde samarbetar jag med mina kollegor i Göteborg och Stockholm, där vi ser på olika sätt att samverka, ger varandra tips och råd, delar erfarenheter. Det är en bra möjlighet att kunna jobba tillsammans med kollegorna i Stockholm, och att vi jobbar över orterna.

Värdeorden för IT-Högskolan är Branschnära, Inspiration och Kvalitet. Vad säger dem dig? Tycker du att skolan efterlever dessa?
Ja, vi satsar mycket på branschnära – vi har två Relationship Managers som ökar samarbetena med våra företag, till exempel. Jag tror, att för att vara en bra yrkeshögskola, och en skola som tar uppdraget på allvar så behöver man vara branschnära, det gör att vi utvecklas och alltid ligger nära arbetslivet. Kvalitet måste vi ha på våra utbildningar och vi har ett ständigt pågående kvalitetsarbete.

Vi jobbar mycket med gästföreläsningar och arbetsmarknadsdagar, som täcker värdeordet inspiration. Ett av våra arbetssätt är Learning by Doing som är en stor källa till inspiration. Projekten som vi anordnar varje vår, där flera utbildningar slås samman i team och får arbeta projektbaserat är ett bra exempel på Learning by Doing, och gör våra studerande redo inför arbetslivet. Det är en riktigt bra kvalitetsstämpel.

Du är en person som ofta roddar i aktiviteter för både studerande och personal, visst var det du som startade upp IT-Högskolans årliga Halloween-firande i Göteborg?
Det stämmer, jag vill bidra till ett positivt arbetsklimat, och initierar gärna aktiviteter – för att jag själv också mår bra av det och får energi. Jag uppskattar när mina kollegor och studerande mår bra, och det är viktigt att man mår bra tillsammans. Jag är en del av skolans trivselgrupp och är glad att få bidra till gemenskapen här. Jag startade upp Halloweenfirandet för två år sedan, vi blev sugna på att ha en tradition som involverade både personal och studerande. Vi köpte in pynt och piffade till skolan med spindelväv och annat läskigt, bjöd på godis och uppmuntrade alla till att klä ut sig. Det blev succé och vi hade prisutdelning för bästa utklädnad.

Läskigt, och roligt med festligheter! Stort tack för din tid, Angela – lycka till med alla vårens aktiviteter!